Friday, June 19, 2020

•*¨*•.¸¸✿ © Lempeng Bawang Mini Bersama Sambal Pencicah Yang Sempoi & Menyelerakan, Ezy-Pezy-Yummy Gittew ! •*¨*•.¸¸✿

 

lempeng pun byk version tau, de lempeng cair, lempeng tebal, lempeng kelapa, lempeng pisang, lempeng ubi kayu, lempeng sagu dan min buat lempeng bawang plaks ...just plain flour + bawang .. lempeng ni xleh dicategorikan pancake sbb dia nipis, so sejenis crepe la kan ... k la jom kita start

Bahan2Nya :-
-----------------


  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air - agak2 ya ..
  • 1 biji bwg besar
  • 1 biji telur - optional
  • 1/2 sdt garam
  • sedikit minyak masak

Cara2 MenyediakanNya :-)
--------------------------------


  1. tepung gandum, telur air & garam masukkan dalam blender.. kisar sampai tepung tak berketul... adunan jgn tlalu cair, jgn plak pekat sgt ..just so so ...

  2. panaskan kuali lagi elok guna non stick pan. Masukkan sikit minyak masak, ambil sesenduk adunan dan ratakan. Masak dengan api slow spy x hangit/burn. Bila dah masak, balikkan yg sebelah bawah pula, try to consistentkan the 'bulatnes' tu tau ... leh guna acuan telur yg bentuk bulat/star tu kot ... min freehand jek ...

  • bila dah agak keperangan kira dah masak lah tu. Siap utk dimakan dgn sambal tumis//kari ikan/ayam atau sardin cili api... yum !!.. 

    • tara ...it's doneeeee ... oh ya min potong the lempeng jd pattern lovey dovey gittew ya ... semangat sikit nk mkn cewah mcm la rasanya akan berubah eh? idok ler, nk bg cantik on the flate pic jek .. ok jom tgk buat sambai plaks ya ..*wink*


    ---------------------------------------------------------------------------------------------------
    •*¨*•.¸¸✿ © Sambal Goreng Ikan Bilis Sempoi •*¨*•.¸¸✿   
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------




    Bahan2 Sempoi Gilez :-)
    ---------------------------
    • segenggam ikan bilis  - min gunakan gred langkawi rasanya, ada yg kt ikan blis sabah yg tbaik, ikan bilis jepun plaks kecik2xyah buang 'kotoran' tu ..
    • 3 ulas bawang putih
    • 5 ulas bawang merah
    • 1 biji bawang besar - optional, lau suka la
    • 1 cawan cili segar - beli cili segar dan blend ya ... pastikan cili all hancuq
    • 1 sdt serbuk perasa - optional
    • 1 sdt garam
    • sedikit air asam jawa or asam keping - bg yg x tahan 'bahang' cili, optional
     





    Method PenyediaanNya :
    -------------------------------
    • 1 - Rendam sekejap ikan bilis + cuci + selawat, leps goreng tanpa minyak dalam kuali untuk mengeringkan airnya. Put aside kat tepi kuali ikan bilis ni sementara tuangkan minyak dalam kuali. Tunggu sehingga minyak panas ganaz enuff and then scoop the bilis masuk dalam kuali.
    • /* NOTE */
    • Belahkan ikan bilis tu dan buangkan kekotoran dalam perut ikan bilis itu.

  1. Basuhkan ikan bilis dan tapiskan dengan cepat. Pastikan ikan bilis tidak kembang.
  2. Panaskan minyak dalam kuali sehingga ada asap-asap sikit.
  3. Masukkan ikan bilis terus dalam kuali dan sentiasa kacau rata.
  4. Lepas seminit dua atau apabila korang nampak ikan bilis ada kuning2 sikit, kecilkan api dan goreng sampai masak.

      • 2 - Goreng ikan bilis sehingga garing. Kemudian saya letakkan di atas kitchen paper untuk menyerap minyak lebihan (kurengkan kolestrol, ms ni lau suka boleh hancur2kan sikit ikan bilis ni). 

      • 3 -Minyak goreng ikan bilis tadi jangan dibuang tapi digunakan untuk menumis bawang dan langkah seterusnya. Itulah secreto de amor yg boleh membuatkannya aromalicious & yummylicious tau ! ce try !

      ------------------------------------------------
      /* 
      Tips Mengharumkan bawang tumis */
      ------------------------------------------------

      • Bagi menaikkan bau wangi ketika menumis bawang putih pastikan bawang putih itu dicincang dahulu. Untuk bawang merah pula, masukkan sedikit garam ketika menumis. Pasti wangi baunya ...
       
       5 - Selepas itu masukkan cili segar yang telah diblend tadi. Goreng sambal sehingga garing dan naik minyak. Letakkan bahan2 perasa, kalau nak letak gula pun boleh. As i am Hang Tuah's Heritange ...gula in masakan is not the choice at all la kan ..ahaks ! .. Pic seperti di bwh ya :-
        • 6 - Setelah cili betul2 garing, masukkan bahan perasa2 seperti garam, bahan perasa, gula dsbgnya or bawang besar pun boleh masukkan sekali at this point. 
        • 7 - Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng yang telah digoreng .. kacau rata sekejap dan serve ! It's doneeee ...
         

        • 8- Done !!! .. oh ya bawang besar tu suka hati nak masuk or not, lau anak ramai masuk ler ...x ckp nnt heee .. slmt mcuba, ezy-pezy-yummy gittew :-)

        ´•*¨*•.¸¸❥¸  •*¨*•.¸¸❥ the end•*¨*•.¸¸❥

        No comments: