lempeng pun byk version tau, de lempeng cair, lempeng tebal, lempeng kelapa, lempeng pisang, lempeng ubi kayu, lempeng sagu dan min buat lempeng bawang plaks ...just plain flour + bawang .. lempeng ni xleh dicategorikan pancake sbb dia nipis, so sejenis crepe la kan ... k la jom kita start
Bahan2Nya :-
-----------------
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan air - agak2 ya ..
- 1 biji bwg besar
- 1 biji telur - optional
- 1/2 sdt garam
- sedikit minyak masak
Cara2 MenyediakanNya :-)
--------------------------------
- tepung gandum, telur air & garam masukkan dalam blender.. kisar sampai tepung tak berketul... adunan jgn tlalu cair, jgn plak pekat sgt ..just so so ...
- panaskan kuali lagi elok guna non stick pan. Masukkan sikit minyak masak, ambil sesenduk adunan dan ratakan. Masak dengan api slow spy x hangit/burn. Bila dah masak, balikkan yg sebelah bawah pula, try to consistentkan the 'bulatnes' tu tau ... leh guna acuan telur yg bentuk bulat/star tu kot ... min freehand jek ...
- bila dah agak keperangan kira dah masak lah tu. Siap utk dimakan dgn sambal tumis//kari ikan/ayam atau sardin cili api... yum !!..
- tara ...it's doneeeee ... oh ya min potong the lempeng jd pattern lovey dovey gittew ya ... semangat sikit nk mkn cewah mcm la rasanya akan berubah eh? idok ler, nk bg cantik on the flate pic jek .. ok jom tgk buat sambai plaks ya ..*wink*
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Bahan2 Sempoi Gilez :-)
---------------------------
---------------------------
- segenggam ikan bilis - min gunakan gred langkawi rasanya, ada yg kt ikan blis sabah yg tbaik, ikan bilis jepun plaks kecik2xyah buang 'kotoran' tu ..
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar - optional, lau suka la
- 1 cawan cili segar - beli cili segar dan blend ya ... pastikan cili all hancuq
- 1 sdt serbuk perasa - optional
- 1 sdt garam
- sedikit air asam jawa or asam keping - bg yg x tahan 'bahang' cili, optional
Method PenyediaanNya :
-------------------------------
- 1 - Rendam sekejap ikan bilis + cuci + selawat, leps goreng tanpa minyak dalam kuali untuk mengeringkan airnya. Put aside kat tepi kuali ikan bilis ni sementara tuangkan minyak dalam kuali. Tunggu sehingga minyak panas ganaz enuff and then scoop the bilis masuk dalam kuali.
- /* NOTE */
- Belahkan ikan bilis tu dan buangkan kekotoran dalam perut ikan bilis itu.
- 2 - Goreng ikan bilis sehingga garing. Kemudian saya letakkan di atas kitchen paper untuk menyerap minyak lebihan (kurengkan kolestrol, ms ni lau suka boleh hancur2kan sikit ikan bilis ni).
- 3 -Minyak goreng ikan bilis tadi jangan dibuang tapi digunakan untuk menumis bawang dan langkah seterusnya. Itulah secreto de amor yg boleh membuatkannya aromalicious & yummylicious tau ! ce try !
------------------------------------------------
/* Tips Mengharumkan bawang tumis */
------------------------------------------------
/* Tips Mengharumkan bawang tumis */
------------------------------------------------
5 - Selepas itu masukkan cili segar yang telah diblend tadi. Goreng sambal sehingga garing dan naik minyak. Letakkan bahan2 perasa, kalau nak letak gula pun boleh. As i am Hang Tuah's Heritange ...gula in masakan is not the choice at all la kan ..ahaks ! .. Pic seperti di bwh ya :-
´•*¨*•.¸¸❥¸ •*¨*•.¸¸❥ the end•*¨*•.¸¸❥
No comments:
Post a Comment