min buat versi ezy pezy jek la ye, everyday meal ktnya, sardine ni makanan sewaktu 'emergency' esp ms2 mcm #pkpb2020 ni kan ... ni versi paling simple, mudah, ringkas dan boleh menambat/membuka selera .. ada org suka mackerel compare sardine .. ikut suka la ye, min versi sardine ya ...
edited by : callmemissrose@redroses2u.net
bahan2nya :-)
----------------
- 1 tin ikan sardin
- 3-4 sudu besar cili kisar
- 2 biji kentang - min abaikan
- 3 ulas bawang putih, hiris nipis
- 2 biji bawang merah, hiris nipis
- 2 hirisan nipis halia
- 1/2 mangkuk kecir air asam jawa
- 1 biji bawang besar, hiris nipis
- 4-5 biji cili padi hijau - jangan potong masukkan sebiji-sebiji
method penyediaannya :-)
-------------------------------
- asingkan isi ikan sardin dan kuahnya... min goreng sekejap the sardine nk bg crispy sikit .. xnak goreng pun sokay jek ... angkat n ketepikan to drain out the excess oil ..
- panaskan sedikit minyak kemudian tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan dan naik bau.
- masukkan pula bawang besar, tnggu sekejap tuk layukan bawang, masukkan cili padi hijau dan masukkan pula ikan sardine yg telah digoreng tadi ...
- perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika suka . it's donneeeee ...
Tips2 Bmanfaat :-)
---------------------
- boleh juga gunakan asam gelugor aka asam keping sebagai ganti kepada air asam jawa
- gelfren dia ialah telur dadar omeltte ... mkn panas2 sodap wei ...
No comments:
Post a Comment