min de refer bbrp blog as references, ada yg guna kentang, bawang besar, buah tomato, buah cermai, ada juga yg masukkan serai, cili padi, limau nipis dll sbg side garnish .. byknya versi lahai, nak leh check out lain2 go to https://cookpad.com/my/search/sambal%20sardin ..
min buat versi ezy pezy jek la ye, everyday meal ktnya, sardine ni makanan sewaktu 'emergency' esp ms2 mcm #pkpb2020 ni kan ... ni versi paling simple, mudah, ringkas dan boleh menambat/membuka selera .. ada org suka mackerel compare sardine .. ikut suka la ye, min versi sardine ya ...
source : warisan bondaku
edited by : callmemissrose@redroses2u.net
edited by : callmemissrose@redroses2u.net
bahan2nya :-)
----------------
- 1 tin ikan sardin
- 3-4 sudu besar cili kisar
- 2 biji kentang - min abaikan
- 3 ulas bawang putih, hiris nipis
- 2 biji bawang merah, hiris nipis
- 2 hirisan nipis halia
- 1/2 mangkuk kecir air asam jawa
- 1 biji bawang besar, hiris nipis
- 4-5 biji cili padi hijau - jangan potong masukkan sebiji-sebiji
method penyediaannya :-)
-------------------------------
- asingkan isi ikan sardin dan kuahnya... min goreng sekejap the sardine nk bg crispy sikit .. xnak goreng pun sokay jek ... angkat n ketepikan to drain out the excess oil ..
- panaskan sedikit minyak kemudian tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan dan naik bau.
- masukkan pula bawang besar, tnggu sekejap tuk layukan bawang, masukkan cili padi hijau dan masukkan pula ikan sardine yg telah digoreng tadi ...
- perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika suka . it's donneeeee ...
Tips2 Bmanfaat :-)
---------------------
- boleh juga gunakan asam gelugor aka asam keping sebagai ganti kepada air asam jawa
- gelfren dia ialah telur dadar omeltte ... mkn panas2 sodap wei ...
No comments:
Post a Comment