Friday, May 29, 2020

╰⊰✿´•*¨* Rahsia Membuat Chicken Pot Pie / Pai Ayam Yang Crispy / Rangup ╰⊰✿´•*¨*


min ambil resepi ni dari foodnetwork.com resepi dr ina garten (barefoot contessa) stepz dia as not as simple as can be but my instinct tell me that this is the best pie ever hikhik .. byk la instinctnya eh? bak kt omputih "trust your instincts and make judgements on what your heart tells you .." .... cewahhh, min polo jek ati ni hikhik ...

source : foodnetwork.com
edited by : missrose@redroses2u.net


bahan2 utk pastri/kerak :-)
-------------------------------
  • 3 cawan tepung serba guna/gandum
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh baking powder/serbuk penaik
  • 1/2 cawan vegetable shortening
  • 1/4 paun unsalted butter - potong dadu
  • 1/2 hingga 2/3 cawan air ais
  • 1 biji telur dipukul dengan 1 sudu air - tuk eggwash or sapu atas pai
  • garam & blackpepper

 cara2 membuat crust/pastri :-)
------------------------------------
- Untuk pastri, campurkan tepung, garam, dan baking powder di dlm food processor
- Masukkan shortening & mentega dan pulse 10 kali, atau sehingga shortening & butter sekata.
-  slps itu tambah air ais sedikit demi sedikit sehingga doh cukup lembab
- letakkan adunan ke atas tpt menguli sehingga menjadi seperti bola... balut doh dgn  plastik dan biarkan di dalam peti sejuk selama 30 minit.





bahan2 untuk fillings :-)
--------------------------
  • 3 dada ayam secara
  • 3 sudu minyak zaitun
  • garam kosher
  • blackpepper
  • 5 cawan stok ayam, lebih baik buatan sendiri
  • 2 ketul kiub bouillon ayam - brand knorr ada ni
  • 12 sudu besar (1 1/2 batang) unsalted butter
  • 2 cawan bawang holland, cincang (2 bawang)
  • 3/4 cawan tepung serba guna/gandum
  • 1/4 cawan heavy ceam
  • 2 cawan carrot
  • 2 cawan kacang kacang peas
  • 1 1/2 cawan bawang merah
  • 1/2 cawan daun pasli segar - cincang

cara2 memasak filling/isi :-)
----------------------------------------
- Letakkan dada ayam di atas loyang dan oleskan dengan minyak zaitun. Taburkan dengan garam dan lada hitam.
- Panggang selama 35 - 40 minit, atau hingga masak. Ketepikan hingga cukup sejuk,  keluarkan daging dari tulang dan buang
- Potong ayam menjadi dadu. Anda akan mendapat 4 - 6 cawan ayam kiub.
- Dalam periuk kecil, panaskan stok ayam dan larutkan kiub bouillon ke dalam stok.
- Dalam periuk besar yg lain pula, cairkan mentega dan tumis bawang dengan api sederhana-rendah hingga transparent. Masukkan tepung dan masak dengan api kecil, kacau sentiasa, selama 2 minit.
- Masukkan stok ayam yg dipanaskan tadi ke dlm  periuk besar tadis. Didihkan dengan api kecil selama 1 minit lagi, kacau hingga pekat. Masukkan 2 sudu teh garam, 1/2 sudu teh lada, dan krim
- Masukkan pula  lobak merah, kacang peas, bawang besar dan pasli. Gaul sebati

NOTE : fillings ni can be anything, ada yg letak sup cendawan, ready made carbonara n ada yg buat put kentang mcm inti karipap tu .. terpulang la ye ..









Apa itu tepung serbaguna :-) ?
------------------------------------

TEPUNG GANDUM/TEPUNG SERBAGUNA
  • Namanya saja dah menunjukkan segalanya. 9/10 perkara mesti tepung gandum atau tepung serbaguna menjadi pilihan hati anda semua dalam banyak perkara. 
  • Ianya juga dikenali sebgai tepung bersih,putih,keras(jika mempunyai kandungan gluten yang tinggi) dan lembut(kandugan gluten yang rendah).
  • Kebiasaanya, tepung yang keras atau mempunyai gluten yang tinggi akan digunakan untuk membuat roti atau cookies. Ini kerana kedua-dua pastry ini memerlukan struktur yang lebih kuat dan kukuh sehingga mampu menghasilkan bentuk yang cantik apabila dibakar.
  • Manakala, tepung yang lembut dan mempunyai gluten yang lebih rendah lebih sesuai digunakan dalam penghasilan kek untuk mendapatkan hasil yang lebih rapuh dan lembut.
  • Kebiasaannya kandungan protein untuk tepung gandum atau tepung serbaguna ini antra 8%-11%.
  • Secara kasarnya, tepung gandum atau tepung serbaguna ini mmg boleh digunakan untuk pelbagai jenis pastry selagi mana sesuai dengan kadar gluten di dalam tepung. Sangat mudah dan berguna.




No comments:

Post a Comment