Tuesday, June 02, 2020

•*¨*•.¸¸❥¸ © Nasi Goreng Sempoi #pkpb Untuk Sarapan Pagi or Minum Petang •*¨*•.¸¸❥¸



nasi goreng sempoi utk beginner, students or org bujang yg suai tuk bf or high tea or dinner .. bahan2 apa yg avlb di sekitar kawasan jek kekdanya gittew ... there is a beauty in simplicity ...cewah ! falsampah bagai .. oh ya, min menggunakan cili padi ya, so colorless sikit la ng nya ye ... leh sub cili padi ngan cili biasa if x suka, or boleh buat nagi goreng usa yg putih tu ...


Bahan-bahan diperlukan :-)
--------------------------

  • 3-4 biji bawang merah
  • 2-3 biji bawang putih
  • 10-15 ekor ikan bilis
  • 6-8 tangkai cili padi - ikut suka, kalau xnak pedas, kurangkan cili ye
  • 1 sudu cawan minyak masak
  • 1 biji telur
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa
  • 1-3 pinggan nasi putih
  • 1/2 cawan carrot
  • 1/2 cawan kobis bunga (cauliflower)
  • ayam/daging/seafood - optional





Cara menyediakan dan memasak :-)
--------------------------------

  • Tumbukkkan bawang merah, bawang putih, ikan bilis & cili padi bersama2 secara chunky2. Panaskan kuali. Masukkan seminimalist minyak yang mungkin .. ini adalah disebabkan x mau nasi goreng kita nnt terlalu bminyak ... min jaga health hikhik 


  • Tumis hingga kelihatan ia agak garing. Masukkan ayam/daging/seafood jika suka tp dah nama sempoi min x masukkan la ye .. next jgn lupa, carrot & cauliflower, or sayur2an ikut suka kemudian masukkan telur yang telah dikacau sedikit. 

(teluq ni kotoq sket ..min tpakse edjuss ..hikhik)

  • Masukkan sedikit air jika perlu ...


  • Masa ni min masukkan garam & serbuk perasa .. tnggu sehingga air kering dan masukkan pula nasi .. nasi tu lau berketul2 tekan2 ngan sudip leper (cth mcm sudip nasi tu) bg dia cerai2 .. kacau rata....




  • tunggu biar garing sikit dan walla ... it's doneeeeeee selamat mencuba n semoga bermanfaat ya !!



min ucapkan selamat menyambut hari gawai & tadau keamaatan pd rakyat malaysia yg merayakannya #stayhome #staysafe #normalbaharu... adiosss ....



 ~~~~@@@@~~~~


No comments: