Wednesday, September 06, 2017

•*¨*•.¸¸❥ Cara2 Membuat Bancuhan Tepung Pisang Goreng Yang Garing Plus Rangup •*¨*•.¸¸❥

Wahh rupa-rupanya banyak kan resepi menghasilkan pisang goreng rangup ini. Saya rasa yang paling senang adalah menggunakan baking powder dan teknik minyak panas. Itu yang paling ringkas, cepat dan mudah!... It's like combo recipe 1 and recipe 2 ....recipe 3 (menggunakan kelapa parut) nnt sy ce terai kendian >_< sbb sy ni mmg x suka apa2 yg berkelapa such as kuih kasui, puteri ayu, lopez, apam dll yg kene ada cecah kelapa ....mcm kecacingan je aku rs huhu ... agaknya bondaku dah bg cerita fobia mkn kelapa nnt cacing katanya huwaaaa ....dah fobia  >_<





  • Kat bawah ni pictorial step by step (menggunakan resepi 1) mengapplikasikan apa yg saya baca ..semoga mendapat manfaat uols !! .. C uols again .......insyaAllah  :-)
  •  





    Resepi 1 >>>

    Bahan2Nya :-)
    -----------------

    • •*¨*•.¸¸❥ Pisang tanduk (or apa-apa jenis pisang)
    • •*¨*•.¸¸❥ 1 cawan t beras + 1sdb tepung gandum
    • •*¨*•.¸¸❥ 1/2 sudu teh garam
    • •*¨*•.¸¸❥ 2 sudu besar gula
    • •*¨*•.¸¸❥ 4 sudu besar minyak panas(betul-betul panas ya)
    • •*¨*•.¸¸❥ Air panas (1/2 cwn) dan air sejuk(1/2 cwn) secukupnya
    • •*¨*•.¸¸❥ Minyak untuk menggoreng



    Cara2 MembuatNya :-)
    --------------------------
     
    • •*¨*•.¸¸❥1) Panaskan minyak untuk menggoreng.
    • •*¨*•.¸¸❥ 2) Campurkan tepung beras + tepung gandum, kunyit, gula, baking powder dan garam.
    • •*¨*•.¸¸❥ 3) Masukkan air panas secukupnya dan gaul biar sebati. Biar adunan pekat. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit
    • •*¨*•.¸¸❥ 4) Masukkan minyak panas dan gaul sebati bersama adunan.
    • •*¨*•.¸¸❥ 5) Celupkan pisang ke dalam adunan dan goreng sehingga keperangan atau garing.
    • •*¨*•.¸¸❥ 6) Angkat dan sedia untuk dihidang.











    Resepi 2 >>>

    Bahan2Nya :-)
    -----------------
    • •*¨*•.¸¸❥ 2 cawan tepung beras
    • •*¨*•.¸¸❥ 1 cawan tepung gandum
    • •*¨*•.¸¸❥ 5 sudu besar santan pekat (santan kotak)
    • •*¨*•.¸¸❥ 1/2 sudu besar baking powder
    • •*¨*•.¸¸❥ 1/2 sudu kecil serbuk kunyit (optional)
    • •*¨*•.¸¸❥ 1 Biji Telur & Air secukupnya
    • •*¨*•.¸¸❥ 2 sudu besar marjerin yang dicairkan
    • •*¨*•.¸¸❥ Garam secukup rasa (dalam 1/2 sudu kecil atau lebih)

    Cara2 MembuatNya :-)
    --------------------------
    • •*¨*•.¸¸❥ 1) Cairkan marjerin di dalam periuk dengan api yang kecil. Setelah marjerin cair letakkan periuk di tepi agar ia sejuk sendiri. Semasa mencairkan marjerin, pastikan anda menjaganya. Ia cair sekejap sahaja.
    • •*¨*•.¸¸❥2) Masukkan kesemua bahan-bahan kecuali marjerin cair dan air. Bahan-bahan tersebut ialah tepung beras, tepung gandum, telur, santan pekat, baking powder, serbuk kunyit dan garam. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul menggunakan tangan.
    • •*¨*•.¸¸❥Lebih mudah dan lebih baik hasilnya dengan mengaul menggunakan tangan. Sebab utamanya ada bahan baking powder di dalamnya. Ramas dengan tangan sehingga semuanya sebati dan pekat. Jika cair, tambahkan lagi tepung beras atau tepung gandum. Batter perlu pekat ya. Lebih kurang sama pekatnya dengan santan kotak yang pekat tu.
    • •*¨*•.¸¸❥3) Setelah batter benar-benar pekat, masukkan marjerin cair. Pastikan marjerin tidak lagi panas. Kacau menggunakan tangan sehingga sebati.


    Resepi 3 >>>

    Bahan2Nya :-)
    -----------------
    • •*¨*•.¸¸❥ Pisang secukupnya
    • •*¨*•.¸¸❥ 1 cawan tepung gandum
    • •*¨*•.¸¸❥ 1 cawan air sejuk
    • •*¨*•.¸¸❥ sedikit garam
    • •*¨*•.¸¸❥ 1 sudu makan gula
    • •*¨*•.¸¸❥ sedikit serbuk kunyit(optional)
    • •*¨*•.¸¸❥ sedikit baking powder(optional)
    • •*¨*•.¸¸❥ 4 sudu besar kelapa parut (optional)

    Cara2 MembuatNya :-)
    --------------------------
    • •*¨*•.¸¸❥ 1) Campurkan gandum, baking powder, gula, kelapa parut dan serbuk kunyit.
    • •*¨*•.¸¸❥ 2) Masukkan air sejuk dan gaul hingga sebati.
    • •*¨*•.¸¸❥ 3) Masukkan pisang ke dalam adunan dan sejukkan terlebih dahulu selama 10 minit.
    • •*¨*•.¸¸❥4) Panakan minyak untuk menggoreng.
    • •*¨*•.¸¸❥ 5) Goreng pisang hingga bertukar warna keperangan atau keemasan.
    • •*¨*•.¸¸❥*Campuran kelapa parut akan merangupkan dan menyedapkan lagi rasa pisang.




    Nota Kaki Tangan :-)
    --------------------------


    • •*¨*•.¸¸❥Menggoreng pisang, keledek, sukun, cempedak dll jenis makanan yang kita suka goreng sangat kita harapkan hasilnya rangup dan sedap dimakan.
    • •*¨*•.¸¸❥Cara   1. - Gunakan tepong beras dan dibancuh adunan/better menggunakan air yang dicampur sesudu air kapur makan.
    • •*¨*•.¸¸❥Cara   2. - Gunakan tepong gandum dicampur sedikit air gaulkan kemudian ditambah dengan sedikit minyak masak yang panas. Gaul semula.
    • •*¨*•.¸¸❥Cara 3. - Gunakan campuran tepong gandum dan tepong beras dicampur sebutir telor dan sesudu cuka.
    • •*¨*•.¸¸❥Cara  4. - Gunakan tepung gandum yang dicampur soda bicabornat (ke baking powder, konpius haku ler ! .. rs 2-2 boleh guna base on texting kat bawan BP vs SB) ....sebelum membancuhnya dengan air...




     


    •*¨*•.¸¸❥ End of Cara2 Membuat Bancuhan Tepung Pisang Goreng Yang Rangup dan Sedap  •*¨*•.¸¸❥



     

    No comments: