Tuesday, March 28, 2017

•*¨*•.¸¸❥ Ayam Lemon (Lemonade Chicken) YummyLicious •*¨*•.¸¸❥




Lemon Chicken :-
----------------------------
Note : Sorry ya sy x ingat amik resepi ni sumbernya dari mana sbb dah lama sesgt simpan mkn taun kot ... so sy pun BLURRRRR ....k. bai ...

Lemon chicken ni mmg fav sy. Dah banyak kali buat, dah macam macam cara dan teknik dah buat & dah macam macam jnis rsepi chicken lemon sy dah cuba tp ni the BEST stakat ni. Rsepi ni sy olah sdri untk jd sesimple habis dan tetap sedaaaaapppp !!!

Hidangan : Untk 2-3 org makan..



Ayam :
  • - 2 keping peha ayam
  • - breadcrumb / apa apa tepung salut
  • - 2 biji telor
  • - secubit garam
  • - minyak utk goreng

Sos :
  • - stengah biji lemon (biji buang terus)
  • - 1 cawan air
  • - 1 senduk gula
  • - stengah sudu tepung jagung (utk pekat sos)
  • - chicken stock/ perasa ayam / pasti sedap etc
  • - pewarna kuning ( wrna kuning telur )

  • * boleh guna mana mana bhgian ayam. Yg sy guna peha ayam tnpa tulang yg org buat untk chicken chop, bhgian tu pling best hehe




  • Pecahkan telur, kacau & masuk scubit garam dlm telur tu. Celup ayam dlm telur.
  • Kaedah : celup telur dlu pastu salut ngan breadcrumb. Lepastu ulang lagi sekali, celup telur salut breadcrumb.
  • *telur-breadcrumb-telur-breadcrumb



  • Salut salut jd ler camni... Perfect !!



  • Pnas minyak. Pinyak panas trus masuk ayam td. Kaedah deep fried yerr seeloknyaa..




  • Tips : api sederhana masa panaskan minyak. Kalau api kuat, masuk ayam trus gelap kaler dia. Masa masuk ayam pastikan bhgian kulit kt bawah. Isi d bhgian kulit lmbt masak dari isi tnpa kulit. Al-Faham ke idok (by Afdlin Shauki) hehehe ...???? ??
  • Sambil tngu ayam masak masak, buat sos dlu...
  • Masuk air dalam periuk, api sederhana, perah jus lemon skit dan terus masuk lemon dalam tu skali. Mudahh !!!!!!
  • Biji lemon buang terus ye jangan masak sekali. Biji tu yg kasi rasa pahit sos kita.


  • Dah mendidih tu trus slow kan skit api, masuk gula, chicken stock, pewarna. Rasa..... Nanti suka ati awak la nk tambah lemon lg ke, gula lg ke... Ikut cita rasa masing masing yaa ?????


  • Trus masuk bancuhan tepung jagung ngan sdkit air yer. Kalau pekat sngat, masuk air skit lg. Kepekatan suka ati ngko laaaaaaa



  • Masak biar 5 minit depan 5mnit belakang yer. Kaler semua dah cun, angkat !






  • Potong ke taknak suke ati. Tp potong cenggini best haha. Tadaaaaaaaaaaaaa ????????????




  • Curahhhh sos. Perfectt !!! Nk lg cantik,, slice lemon hias atas tu, hias nga daun bawang or salad ....k leh sapedek ??????????




No comments: