Sy sertak juga difference between PanCakes, Waffle & Crepes ... a bit panjang but worth it tuk knowledge kita ..source dari ByronTalbot ..
Sebenarnya sy impikan crepe yg sgt garing mcm kita beli di stall tu .. yg ni tahap lempeng/kuih dadar jek.. tp sokay la for newbie ... next time sy try hasilkan yg garing gilers ... leh jadi org P-E-R-E-N-C-H (French) huwaaa ....x gitu ??
-------------------------------
-----------------------------------
- Pukulkan telur +susu, masukkan tepung superfine + gula + garam sedikit demi sedikit. Masukkan butter yang telah dicairkan. Putar lagi .... Last sekali masukkan essence vanilla. Pic mcm kat bawah ye :-
- Panaskan kuali leper. Scoopkan 1-2 senduk batter ke atas kuali. Dengan menggunakan kayu crepe try to make the batter as thin as possible dengan mbuat putaran.
- Note : Cara lain if xde kayu crepe tu, just 'oleng2'kan kuali mcm kita buat kuih dadar tu ...err paham ke idak ya .. or else buat jek mcm mn yg leh dptkan nipis and round crepe ..heheh ... *wink*
- Brownkan both side and ketepikan ...
- Jom buat the filling ... Filling terpulang pd uols boleh guna whipped cream, strawberries, banana, chocolate fudge, or anything uols suka ...Sy guna ap aje yg ada di tpt kejadian ya ... just whipping cream, choc moose & choc nibs jek ...
- Letakkan filling ditepi crepe dan lipatkan 2 ...
- Lipatkan lagi another 2 jd bentuk kat bawah ya ... mcm pic kat bawah .. Cara lipatan terpulang sebenarnya ...suka ati gittew :)
- Drizzle choc moose on top of crepe ... taburkan choc nibs ...so dah boleh ngap ... Hiasan lain boleh letakkan strawberries & whipping cream, chocolate spread mcm nutella & banana .. dll .. anything uols suka ...
Waffles vs. Pancakes vs. Crepes
------------------------------------------
•*¨*•.¸¸❥¸ end of MyFrench Crepe Inspired By AllRecipes.Com •*¨*•.¸¸❥¸
No comments:
Post a Comment