Friday, July 31, 2020

•*¨*•.¸¸❥ Rahsia Mendapatkan Apam Cornetto Cheese Pelangi Yang Gebuzzz •*¨*•.¸¸❥


Music: 月华
URL: https://enjoymusic.ai


salam gaiss, 4 those yg nak tgk step by steps using pictorial leh tgk sini ...kalau bideo cepat tahap 'kelajuan cahaya' sikit haha ... pictorial lg mbantu in this case ..click sini ya ... https://callmemissrose.blogspot.com/2019/01/apam-cheese-cornetto-pelangi.html




:: Bahan2Nya ::-
----------------------
    •*¨*•.¸¸❥  140 gm tepung gandum - min guna tepung superfine, nk bg halus mulus gittew ..
    •*¨*•.¸¸❥  1 1/2 sudu teh baking powder - diayak sekali bersama tepung gandum + bicarbonat soda 1 sdk
    •*¨*•.¸¸❥  140 gm gula halus - kemanisan ni dah perfect kot ... in shaa allah
    •*¨*•.¸¸❥  75 ml susu segar atau susu cair - min add ngan 3 keping cheddar cheese + 35ml ice cream soda/sprite
    •*¨*•.¸¸❥  2 biji telur -- hak ni direct from peti sejuk ya
    •*¨*•.¸¸❥  1 sudu kecil ovelette (cake stabilizer)
    •*¨*•.¸¸❥  1/2 sudu esen vanilla
    •*¨*•.¸¸❥  sedikit perwarna kuning/perasa lemon
    •*¨*•.¸¸❥  sedikit pewarna pink/perisa strawberries
     •*¨*•.¸¸❥ sedikit pewarna purple/perisa bluebeeries
    •*¨*•.¸¸❥  cone kertas (kertas balut burger or kertas nasi lemak .. nnt min buat bideo tunjukkan cara lipat kertas ya)





:: Cara2 MembuatNya ::-
--------------------------------------
    •*¨*•.¸¸❥  1. Pukul telur dan gula pasir sehingga kembang (white stage), meanwhile boleh ayak tepung superfine + baking powder, meanwhile lagi * wink* leh panaskan susu cair + cheddar cheese slice tadi ...lps tu campurkan 35ml ngan ice cream soda/sprite/100 plus
    •*¨*•.¸¸❥  2. Kemudian masukkan campuran tepung superfine + baking powder yang telah diayak bersama diselang-selikan dengan campuran susu cair + cheese td.. pukul lagi sehingga
    •*¨*•.¸¸❥  3. Bila dah habis masukkan tepung + susu tu, masukkan ovalette aka cake stabilizer ni tadi ... pukul lagi sehingga ice cream peak  (lk 10-15 mins)ini yg akan menentukan kegebuan apam tu nnt ya...
    •*¨*•.¸¸❥  4. Lepas tu boleh colorkan ikut suka according to your liking ..
    •*¨*•.¸¸❥  5. Masukkan setiap warna dlm piping bag (or boleh gn plastik bersih) ..seal n tebuk lubang at the end.... meanwhile boleh panaskan steamer 10 mins b4..
    •*¨*•.¸¸❥  6. Picit adunan ke dalam kone kertas layer by layer, selangselikan warna .. buat sehingga habis batter ...
    •*¨*•.¸¸❥  7. Kukus dalam 10-15 mins ... leh steam muka sekali, bg peloles hahaha ...
Ingat, jangan buka cone dulu ye sbb nk curah chocolate ganache tau !•*¨*•.¸¸❥  buangkan/gunting cone kertas, buka tu jgn ganaz k sbb nnt apam tu xde ekoq aiyok x tau !! ...then, taraaaa ... dah siap :D




NOTE :-
•*¨*•.¸¸❥ cairkan cooking chocolate dgn double boiler method. Coklat pula tak kisah kita nak gunakan dark choc, milk choc, choc coins, choc nibs or like so ...


No comments:

Post a Comment