------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
•¨•.¸¸❥ Cara2 Membuat Apam Cheese Polka Dot Ezy Pezy CallMeMissRose@RosesLicious •¨•.¸¸❥
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
dari dapur : gallery mamamimi
resepi asal : Ain Rusli
sumber : Majalah Rasa
edited by : miss rose@RoseLicious
----------------------
•*¨*•.¸¸❥ 140 gm tepung gandum - min guna tepung superfine, nk bg halus mulus gittew ..
•*¨*•.¸¸❥ 1 1/2 sudu teh baking powder - diayak sekali bersama tepung gandum
•*¨*•.¸¸❥ 1 sudu teh bicarbonat soda - diayak sekali bersama tepung gandum
•*¨*•.¸¸❥ 140 gm gula halus - manis dia dah takat cun da ni
•*¨*•.¸¸❥ 50 ml susu segar atau susu cair - min add ngan 3 keping cheddar cheese, kasi umppphhh !
•*¨*•.¸¸❥ 25ml ice cream soda/sprite
•*¨*•.¸¸❥ 2 biji telur - hak ni direct from peti sejuk ya ..
•*¨*•.¸¸❥ 3 keping cheddar cheese - dicairkan dlm susu cair
•*¨*•.¸¸❥ 1 sudu kecil ovelette aka cake stabilizer
•*¨*•.¸¸❥ 1/2 sudu esen vanilla
•*¨*•.¸¸❥ filling/perasa adalah mengikut citarasa masing - min guna chocolate nibs
•*¨*•.¸¸❥ 1sdk cinnamon + nutmeg powder - optional
•*¨*•.¸¸❥ pinch of salt - to enhence the flavour
•*¨*•.¸¸❥ pelbagai pewarna ikut suka
•*¨*•.¸¸❥ mangkuk kertas secukupnya
:: Cara2 MembuatNya ::-
--------------------------------------
•*¨*•.¸¸❥ 1. Pukul telur dan gula pasir sehingga kembang (white stage), meanwhile boleh ayak tepung superfine + baking powder + soda bicarbonate, meanwhile lagi leh panaskan susu cair + cheddar cheese slice tadi ... lepas tu masukkan 25ml ice cream soda ..total should be 75ml...
•*¨*•.¸¸❥ 2. Kemudian masukkan tepung superfine + baking powder yang telah diayak bersama diselang-selikan dengan campuran susu cair + cheese + ice cream soda (75ml) td..
•*¨*•.¸¸❥ 3. Bila dah habis, masukkan ovalette aka cake stabilizer ni tadi ... pukul lagi sehingga ice cream peak, ini yg akan menentukan kegebuan apam tu nnt ya...
•*¨*•.¸¸❥ 4. Masukkan vanilla essence + garam + cinnamon + nutmeg powder .. all these optional je la ye ...x msk pun xpe ...
•*¨*•.¸¸❥ 5. Lepas tu boleh colorkan ikut suka according to your themes, leh buat bear, sponge bob, ladybird, owl, smiley faces, monkey or whatever la ...
•*¨*•.¸¸❥ 6. Masukkan setiap warna dlm piping bag ..seal n tebuk lubang at the end..nk gn sudu pun boleh ... meanwhile boleh panaskan steamer 10 mins b4..
•*¨*•.¸¸❥ 7. Panaskan sekejap dlm 5-10mins steamer ..masukkan acuan ke dlm steamer .. lau x panaskan the 'doom' x cantik banget ....
•*¨*•.¸¸❥ 8. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas, masukkan filling dan put balik batter tadi.... masukkan sehingga full cawan kertas ya .. nnt dia gebu nmpk mcm 'terkeluar' sikit baru kiut miut .. bam bam jek rupanya gittew ...
•*¨*•.¸¸❥ 9. Buat hingga habis ya... lps tu, kukus dalam 10-15 mins ... angkat n serve !
:: Tips Menghasilkan Apam Yang Gebu Gebaz ::
-----------------------------------------------------------------------
•*¨*•.¸¸❥ J-A-N-G-A-N gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Gunakan api yang sederhana sahaja.
•*¨*•.¸¸❥ Digalakkan untuk B-A-L-U-T steamer anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik.
•*¨*•.¸¸❥ Antara rahsia apam anda gebu adalah O-V-A-L-L-E-T-T-E diletakkan akhir sekali selepas tepung diputar sebati.. selain ovalette leh guna Quick 75 ..
•*¨*•.¸¸❥ Berapa byk boleh generate it's all depends on the diameter cup kertas yg digunakan ye ... min dapat 55 biji using cawan kertas diameter 4cm .. lagi besaq lagi kureng la bil ...
•*¨*•.¸¸❥ Diharap dapat berkongsi dengan rakan-rakan yang lain, semoga ianya bermanfaat. Silakan copy & share ...min no hal, alhamdulillah & in shaa Allah kebaikan bersama ... bg ilmu
No comments:
Post a Comment