amboi amboi tengah rancak min buat n3 sbb de org da provides pic heheh .. kali ni kuih tradisional lagi putu lompang ..berasal dari putu bambu or putu piring tu dan jadi putu lompang plaks ...putu puteri ayu boleh x if buat dlm tpt tu? heee ... any acuan will do kot ...idea dia jgn letak tepung tinggi sgt sbb worrying that tepung x msak nnt just hny rasa tepung jek , sbb kutu piring tu kan nipis jek kan ...
source : Combi Majalah RASA, Nov 2018 + majalah Mingguan Wanita
resepi asal : Airiya Azira & Azilah Abdullah
edited by : callmemissose *wink*
bahan2nya :-)
-------------------
2 cawan tepung beras
1 cawan air
sedikit gula merah/melaka - or any fillings will do kot, ikut kretip
2-3 helai daun pandan
secubit garam
cara2 membatnya :-)
--------------------------------
1 - sangai tepung tanpa minyak, jgn smpi hangit tau, sejukkan ...
2 - hancurkan kelapa parut (aka kelapa putih x smpi tempurung ya), nk tumbuk pun boleh ...
3 - masak air + daun pandan - masak smpi didh
4 - gaulkan tepung + kelapa parut tadi, masukkan garam
5 - air campuran pandan tadi direnjis2 ke dalam tepung dan gaul smpi mcm serbuk roti (boleh guna mixer and then tuang air sikit2 mcm nk buat crust pai - cara lain tapis guna tapis kasar tu ...note : ada yg amik 13 sdb ada yg 16sudu, well mana2 boleh ikut la ye just suaikan keadaan
6-ambil acuan lompang sapukan minyak, masukkan sedikit tepung, slps tu gula melaka & tepung sekali lagi, lepas tu tekan sikit2 NOTE : tekan tepung sikit tp jgn kuat2 tau
8-ulang langkah 6 heee
9 - kukus/steam selama 3-4 minit, kemudian terbalikkan acuan and then kukus lagi another 3-4 mins NOTE : no worries, tepung x jatuh sbb telah dimampatkan ...
10 - it's done !! (tiru cara datin nina azman ckp)
NOTE KAKI :
-----------------
semasa si tepung dlm acuan lau boleh isi 3/4 jek sbb juih ni xleh tebal sgt sbb takut x masak rasa tepung jek ...
selain acuan lompang boleh jek guna another acuan mcm star, bunga dsbgnya ...
----------------------------------------------------------------------------------------------------
No comments:
Post a Comment