Wednesday, May 13, 2020

╰⊰✿´•*¨*•.¸¸ Cara2 Membuat Apam Pisang Comel & Kek Pisang Yang Lembut & Gebu Gebaz ╰⊰✿´•*¨*•.¸¸






kuih tradisional lagi wei  tp ok la kan tuk buah tangan MIL or jiran or jamuan ke office ke mesti laku keras & letopz ni .menggunakan acuan kuih lompang tp boleh jek nak gna acuan lain yg lebh kretip :D ... kredit photo to my sis and resepi min dptkan dr azlita masammanis ya .. jom kita start !

resepi yang di kongsikan oleh Yatie ini adalah hasil air tangan Amydanis. Sedap tau kek pisang ni, lembut dan gebu. .. oh ya lau nak maneh sket lebihkan sedikit sukatan gula, kerana kek pisang lebih sedap jika ianya manis sedikit...

adunan dapat agak banyak, boleh bertindak atas maklumat ya, pepandai adjust ikut korum famili masing2 ...



KEK PISANG KUKUS YANG GEBUZ
Resepi Oleh : Amydanish
Rujukan : Yatie

bahan2nya :-)
------------------------

2 cwn tepung gandum
 1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur gred A
3/4cwn gula ~ jika suka manis boleh letak 1 cawan
1 sudu kecil ovalette (saya tambah)
1 cwn pisang dilecek
3/4 cwn minyak masak
1 sudu kecil esen pisang

secubit garam

cara2 membuatnya :-)
---------------------------------

Ayak tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder dan secubit garam
Ketepikan dulu
Dlm bekas lain,putar telur dan gula dgn mixer hingga kembang
Masukkan ovelatte dan putar lagi sehingga betul-betul kembang
Kemudian masukkan pisang lecek, minyak dan putar lagi sampai sebati
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar lagi
Akhir sekali tambahkan esen pisang
Alas loyang 8 inci dngn kertas minyak dan sapukan sedikit mentega
Kukus kek di atas api sederhana besar selama 40 minit









No comments:

Post a Comment