tahukah
anda bahawa nasi boleh dijadikan apam yang gebu dan sedap? berbeza dengan apam
mekar yang menggunakan tepung gandum, apam nasi pula menggunakan nasi sebagai
bahan utama.
oleh tu, jika lebihan nasi sebaiknya jangan dibuang kerana
boleh dibuat jadi apam ..ikuti resepi asal drpd achik ita jsd kelantan di facebook.
resepi ini simple dan mudah didapati bahan2nya, blend
nasi bersama air dan gula, gaul bersama adunan tepung dan kukus hingga lembut... makan cicah dengan kelapa parut campur garam, sedap sangat.
Resepi Apam Nasi
-----------------------
source : saji.my
tulisan : jejemiko
nukilan asal : achik ita jsd kelantan
pro images : my sis heee
bahan2nya :-)
----------------------
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula (nak manis boleh tambah gula)
1/2 pek yis (mauripan 11g letak separuh)
cara2 membuatnya :-)
---------------------------------
1. campur semua bahan, kacau sebati.
2. tutup adunan dan perap sekurang-kurangnya 1 jam. (boleh bancuh malam dan kukus esok pagi .. simpan di luar sahaja).
3. lepas perap, kacau adunan dan asingkan untuk letak pewarna. nak warna asal pun tak apa.
4. letak sedikit minyak pada acuan kecil-kecil untuk elakkan melekat.
5. kukus 5 minit atau sehingga masak kalau masukkan semua adunan sekaligus ke dalam loyang besar, anggaran 45 minit atau sehingga masak.
6. tuk lebih lazat cicah dengan kelapa parut putih yang telah gaul sedikit garam.
last but not least min to all beautiful & handsome, female or male nurses around the world , happy nurses day 12 mei 2020, may Allah grant you happiness & success always ... thanks for the frontliners !!
------------------------------------------------------
/* Tip Mhasilkan Apam Yg Gebuz */
------------------------------------------------------
--> Tepung2 yang digunakan hendaklah diayak supaya tiada ketulan didpti nnt ya
--> Sapu acuan ngan minyak supaya seang hendak dklrkan nnt
--> Air di dalam kukusan hendaklah dididihkan tlebh dahulu dhl ya ... slps itu gunakan api kecil
---------------------------------------------------
No comments:
Post a Comment