Tuesday, February 05, 2019

•*¨*•.¸¸❥ Cara2 Membuat Apam Polka Dot Strawberries Yang Gebu Gebazzzz V2 •*¨*•.¸¸❥



this CNY week min cuba lagi apam polka dot, asal nk buat 'smilies' emoji tp ke laut plaks ..kene buat plan B plaks...truth is min x 'kretip' langsung ... tp min akui mmg mencabar nk buat on the apam ...min dah usaha tp strawberries or dot dot juga the best options ..huhu

this time, min combine 25ml ice cream soda on the batter, tp pki ice cream soda ni buat apam ada 'bubble' on the surface .. 

lebih krg sama jek first version hari tu cuma sy add bbrp steps tambahan .. oh ya, juga baca tips bwh sekali tuk tips yg sgt2 berguna tau, ia akan makes the apam more gebuzz, halus mulus versi anak dara haha .... 


dari dapur : gallery mamamimi
resepi asal : Ain Rusli
sumber : Majalah Rasa
edited by : miss rose

:: Bahan2Nya ::-
----------------------
  • •*¨*•.¸¸❥  140 gm tepung gandum - min guna tepung superfine, nk bg halus mulus gittew ..
  • •*¨*•.¸¸❥  1 1/2 sudu teh baking powder - diayak sekali bersama tepung gandum
  • •*¨*•.¸¸❥  1 sudu teh bicarbonat soda - diayak sekali bersama tepung gandum
  • •*¨*•.¸¸❥  140 gm gula halus - manis dia dah takat cun da ni
  • •*¨*•.¸¸❥  50 ml susu segar atau susu cair - min add ngan 3 keping cheddar cheese, kasi umppphhh !
  • •*¨*•.¸¸❥  25ml ice cream soda
  • •*¨*•.¸¸❥  2 biji telur -- hak ni direct from peti sejuk ya ...x tahu knp lum gugel lg ..
  • •*¨*•.¸¸❥  3 keping cheddar cheese - dicairkan dlm susu cair 
  • •*¨*•.¸¸❥  1 sudu kecil ovelette aka cake stabilizer
  • •*¨*•.¸¸❥  1/2 sudu esen vanilla
  • •*¨*•.¸¸❥  filling/perasa adalah mengikut citarasa masing - min guna chocolate candos tu ...
  • •*¨*•.¸¸❥  1sdk cinnamon + nutmeg powder - optional
  • •*¨*•.¸¸❥  pinch pf salt - to enhence the flavour
  • •*¨*•.¸¸❥  pelbagai pewarna - ikut tema uols k ..
  • •*¨*•.¸¸❥  mangkuk kertas secukupnya- min dpt 55 ketui for cup sz 4cm ... uuu yeah !

:: Cara2 MembuatNya ::-
--------------------------------------
  • •*¨*•.¸¸❥  1. Pukul telur dan gula pasir sehingga kembang (white stage), meanwhile boleh ayak tepung superfine + baking powder + soda bicarbonate, meanwhile lagi leh panaskan susu cair + cheddar cheese slice tadi ... lepas tu masukkan 25ml ice cream soda ...
gula pasir tu sy add to 140gm nk bg sweet sket ..


  panaskan 50ml susu + 3 keping cheddar cheese, lps tu masukkan 25ml ice cream soda ..total should be 75ml...


  • •*¨*•.¸¸❥  2. Kemudian masukkan tepung superfine + baking powder yang telah diayak bersama diselang-selikan dengan campuran susu cair + cheese + ice cream soda (75ml) td.. pukul lagi sehingga ice cream peak meaning bila angkat ngan spatula, dia x jatuh ....buat ni jgn rushing, just take your time, keep calm and njoi *wink*...


sy add 140gm tepung superfine + 11/2 sdk baking powder + 1sdk soda bicarbonat ..


sy add 50ml susu cair + 3 keping cheddar cheese + 25ml ice cream soda ...



  • •*¨*•.¸¸❥  3. Bila dah habis masukkan tepung + susu tu, masukkan ovalette aka cake stabilizer ni tadi ... pukul lagi sehingga ice cream peak, ini yg akan menentukan kegebuan apam tu nnt ya...
  • •*¨*•.¸¸❥  4. masukkan vanilla essence + garam + cinnamon + nutmeg powder .. all these optional je la ye ...x msk pun xpe ... :D


  • •*¨*•.¸¸❥  5. Lepas tu boleh colorkan ikut suka according to your themes, leh buat bear, sponge bob, ladybird, owl, smiley faces, monkey or whatever la ... :D


  • •*¨*•.¸¸❥  6. Masukkan setiap warna dlm piping bag ..seal n tebuk lubang at the end..nk gn sudu pun boleh ...tp min ni species sotong buat keje ...abis la dapur ku itu nnt ... meanwhile boleh panaskan steamer 10 mins b4..
  •  •*¨*•.¸¸❥  7. Panaskan sekejap dlm 5-10mins steamer ..masukkan acuan ke dlm steamer .. sy try tuk x panaskan acuan ... kelaut apamnya ...mcm panas x sekata gittew ... the 'doom' x cantik banget ....


  • •*¨*•.¸¸❥  8. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas, masukkan filling dan put balik batter tadi.... masukkan sehingga full cawan kertas ya .. nnt dia gebu nmpk mcm 'terkeluar' sikit baru kiut miut gittew ...bam bam jek rupanya ..
  • •*¨*•.¸¸❥  9. Buat hingga habis ya... lps tu, kukus dalam 10-15 mins ... angkat n serve !




:: Tips Menghasilkan Apam Yang Gebu Gebaz :: 
----------------------------------------------------------
  • •*¨*•.¸¸❥  J-A-N-G-A-N gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Gunakan api yang sederhana sahaja.
  • •*¨*•.¸¸❥  Digalakkan untuk B-A-L-U-T steamer anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik.
  • •*¨*•.¸¸❥  Antara rahsia apam anda gebu adalah O-V-A-L-L-E-T-T-E diletakkan akhir sekali selepas tepung diputar sebati.. selain ovalette leh guna Quick 75 ..
  • •*¨*•.¸¸❥  Berapa byk boleh generate it's all depends on the diameter cup kertas yg digunakan ye ... min dapat 55 biji using cawan kertas diameter 4cm .. lagi besaq lagi kureng la bil ...
  • •*¨*•.¸¸❥  Diharap dapat berkongsi dengan rakan-rakan yang lain, semoga ianya bermanfaat. Silakan copy & share ...min no hal, alhamdulillah & in shaa Allah kebaikan bersama ...




•*¨*•.¸¸❥ End of My Steamed Apam Polka Dot Strawberries V2 •*¨*•.¸¸❥




No comments:

Post a Comment