Sunday, February 10, 2019

•*¨*•.¸¸❥ Cara2 Membuat Donut Gebu Tanpa Uli •*¨*•.¸¸❥


minggu cuti2 CNY ni min mmg gajin bebenau buat kuih-muih heee ... alhamdulillah tetiba jek rasa nak mengasah skills yg karat-marat ni ... n3 ni pasal donut yg min rasa agak senang jugak la membuatnya ...

min rujuk dr masak apa hari ni (mahn) fb kot tp source dari che eda ... seghonoknya xyah nk uli2 donut ni ... ok jom tgk definition cambridge .. what is doughnut ??: a small, circular cake, fried in hot fat, either with a hole in the middle or filled with jam. 

first time buat ni ke laut la ...bentuk donut tak kiut miut, not fully round in shape, ada tebal ada nipis thicknessnya ...xpe in shaa Allah min cuba lagik nnt ya? ...



DONUT GEBU TANPA ULI
BY Che Eda
daridapuraida.blogspot.com


: Bahan2 Membuatya :-
------------------------------------
•*¨*•.¸¸❥  *~ 1 paket yis kering
•*¨*•.¸¸❥  *~ 2 sudu susu pekat
•*¨*•.¸¸❥  *~ 1 cawan air suam
•*¨*•.¸¸❥  *~ 2 sudu gula

- campurkan bahan ni dan biarkan kembang

•*¨*•.¸¸❥  *~ 4 cawan tepung gandum
•*¨*•.¸¸❥  *~ 2 sudu marjerin
•*¨*•.¸¸❥  *~ 2 sudu teh baking powder
•*¨*•.¸¸❥  *~ 1 sudu teh garam


: Cara2 Membuatya :-
------------------------------------
  • •*¨*•.¸¸❥  *~ yis + susu pekat + air suam + gula dicampurkan sehingga kembang. -ramaskan bahan2 ni hingga jai macam serbuk roti. Biarkan dalam 10-15 mins


  • •*¨*•.¸¸❥  *~  tepung + marjerin + baking powder + garam dikacau menggunakan senduk kayu sehingga sebati, buat lubang ditengah2 tepung dan curahkan aduna yis tadi. ..kacau rata & sebati


  • •*¨*•.¸¸❥  *~ -Biarkan adunan selama 1 jam. Pastikan bekas ditutup ye, gunakan tuala lembab untuk menutupi.
  • •*¨*•.¸¸❥  *~ -Adunan memang lembik tau tapi uolls jangan risau ye.. Jangan memandai tambah tepung, herppp..jgn derhaka  tau *wink*



  • •*¨*•.¸¸❥   *~ -Lepas satu jam tumbuk2 doh tadi tuk keluarkan angin. kemudian ambil sikit untuk dicanai dan terap.. guna acuan peberet uols ... masa ni doh dah naik ala 2x ganda gittew ...

  • •*¨*•.¸¸❥  *~ -Biarkan selama 30 minit .. Lepas tu boleh goreng .. deep fry ye ..ok kali ni min ce fry dulu la ...next nnt min cuba bakar ... good for healths in shaa Allah ...heehe


  • •*¨*•.¸¸❥  *~ Goreng sehingga kekuningan/keperangan ngan api not so ganazzz ... 

  • •*¨*•.¸¸❥  *~ meanwhile tuk topping, boleh buat ikut selera, min nak buat chocolate topping la, so,  boleh la double boiled cooking chocolate + susu or whipping cream + minyak sayur sedikit for glaze/topping nanti. 
  • •*¨*•.¸¸❥  celup donut ke dalam chocolate ganache dan taburkan dengan kacang tanah/badam/choc nibs/choc rice.... walla da siap. 




:: Tips Menghasilkan Donut Yang Gebuzzz .. ::
----------------------------------------------------------------

•*¨*•.¸¸❥  ** Pastikan acuan uols diletakkan sedikit tepung gandum supaya adunan x melekat pd tangan
•*¨*•.¸¸❥  ** Pastikan yis betul-betul berbuih sebelum dicampur ke dalama acuan, biarkan selama 10-15 mins
•*¨*•.¸¸❥  ** Guna air suam untuk bancuh yis, jangan guna air panas kerana yis akan mati.
•*¨*•.¸¸❥  ** Setelah dop siap diadun, rehatkan secukupnya bagi memastikan doh kembang dlm 45 mins-1jam
•*¨*•.¸¸❥  ** Tips mudah menyalut donut ngan gula ialah memasukkannya ke dalam ziplock... kemudian goncang supaya rata.
@ ~~~  End of Donut Tanpa Uli ~~~@

No comments:

Post a Comment