:: Bahan2 Utama ::
- 1 kg daging batang pinang - dihiris nipis
- 4 biji buah keras
- 4 helai daun limau purut - dihiris nipis
- Minyak untuk menumis
- Bahan perasa secukupnya
- Serai - optional
- Cili Merah Segar - optional
- 30 biji cili merah
- 6 biji bawang besar
- 6 ulas bawang putih
- 5 cm halia
- 2 batang serai
:: Cara2 MenyediakanNya ::
- Masukkan daging bersama air ke dalam periuk dan rebuskan hingga daging empuk.
- Setelah empuk,angkat dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Goreng daging yang telah direbus tadi. Angkat dan ketepikan. Daging boleh diketuk2 nak bg nipis, boleh gunakan lesung batu or anything ...
- Masukkan bahan yang dikisar ke dalam kuali beserta buah keras dan tumiskan hingga naik bau dan garing.
- Kemudian,masukkan daging yang telah digoreng tadi dan masak hingga daging empuk dan kering. Kalau suka jangan sampai halus sangat, nak bg cili merah tu mcm besar (chuncky) sikit ...
- Masukkan bahan perasa serta taburkan hirisan daun limau purut. Boleh diletakkan bumbu iaitu bawang merah kecil @ besar yang telah digoreng ke atasnya ...Dan tomato segar ...yum ...Lagi terangkat u !!
- Siap untuk dihidang ...Yum !.. Yum !! ...DapNya !!! ...
No comments:
Post a Comment