--------------------------------- /* Bahan2Nya :-) */ ----------------------------- ¸✿ 250 gm sponge mix - min guna 'optima' version ¸✿ 5 biji telur gred A - lau gred B jadi 6 biji ¸✿ 3 sdb gula icing - letak lebih if nk manis ¸✿ 60ml air masak suhu sederhana (if nak letak perasa like pandan, put with this boiled water) ¸✿ 60ml corn oil or butter - i used butter, melted ¸✿ 1/2 tsp ovalette ¸✿ 1 tsp bicarbonat soda ¸✿ 1 tsp baking powder ¸✿ 1 tsp vanilla essence ¸✿ 1/2 tsp garam
Add caption
------------------------------------------ /* Cara2 MembuatNya :-) */ ------------------------------------------ •¨•.¸¸❥ Pukul telur dan gula sehingga kembang / putih, approximate 7-12 mins ... •¨•.¸¸❥ Meanwhile menunggu tu bolehlah ayakkan sponge mix + baking powder + bicarbonat soda (even sponge mix mmg dah ada gula but if you sift and then the granule gula tu dah remains) •¨•.¸¸❥ Lepas tu masukkan sponge mix sikit2 sampai habis, boleh rendahkan mixer sbb xnak bg tepung tu terpercik (mcm air ke??) ke serata dapur ... •¨•.¸¸❥ Lepas tu masukkan ovalette dan pukul lagik sampai ice cream peak (sofpeak) •¨•.¸¸❥ Cairkan mentega dengan kaedah double boiler sehingga cair, boleh juga gunakan minyak masak tp hasilnya kureng gebu gitu, tp sokay jek ... •¨•.¸¸❥ Masukkan masuk air panas (boiled water, if nak letak perasa like pandan, put bersama this air) sikit2. •¨•.¸¸❥ Letakkan batter sedikit dalam paper cup, marblekan ngan color hitam, n then brown n black agan ...masukan batter again smpi 3/4 papecup. •¨•.¸¸❥ Tuk bhg atas tu buatkan dot-dot warna brown, lepas tu wat outer lining ngan color hitam .. buat sehngga habis ... •¨•.¸¸❥ Bakar pada suhu 140C selama 20-25 mins. Selepas itu letakkan atas wayer rack ... sejukkan .. n it's doneee ...
No comments:
Post a Comment