rendang warisan bonda ni uniknya my mum tidak tumiskan rempah 4 sekawan sbb ktnya dah ada daun limau & daun kunyit, yolah bonda hikhik ..so rendang my mum ni colornya orange la not that dark color, but if nak letak 4 sekawan tu pun boleh, dan lg 1 x letak gula melaka sbb weols x suka maneh .. so options is yours ...lau suka letak aje ...no hal ... sbb masak ni ezy-pezy-yummy jek kekdahnya cegitu ... ok jom kita start ! ...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------•*¨*•.¸¸⊰✿¸ © Cara2 Membuat Rendang Daging Warisan Bonda Yang Ezy Pezy Yummy .. InsyaAllah •*¨*•.¸¸⊰✿¸
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
source : azlita masam manis
edited by : callmemissrose@redroses2u.net
-----------------------------
/* Bahan2Nya :- */
------------------------------
⊰✿1 kg daging - direbus dahulu ya
⊰✿2 cawan santan pekat - 1 biji kelapa
⊰✿1/2 cawan kerisik
⊰✿2 helai daun kunyit - mayang halus atau koyakkan
⊰✿2 helai daun limau perut - di mayang halus atau dikoyakkan
⊰✿garam dan gula - secukupnya
⊰✿air asam jawa - secukupnya - min skip
⊰✿1 buku gula melaka - min skip
⊰✿rempah tumis (4 sekawan) - min skip
--------------------------------
/* Bahan Dikisar :- */
--------------------------------
⊰✿10 ulas bawang merah
⊰✿5 ulas bawang putih
⊰✿5 batang serai - 2 batang di kisar 3 batang dititik
⊰✿3 inci halia
⊰✿1 inci lengkuas
⊰✿1 inci kunyit hidup
⊰✿15 cili kering
⊰✿10 biji cili api
⊰✿2 helai daun limau perut
⊰✿1 helai daun kunyit
-------------------------------------------
/* Cara2 MembuatNya :- */
-------------------------------------------
⊰✿ Tumis rempah tumis. Masukkan semua bahan-bahan yg dikisar ke dalam kuali besar dan tumis hingga garing dan harum.
⊰✿ Masukkan daging dgn air rebusan daging dan serai yg dititik kacau hingga sebati.
⊰✿ Masukkan santan. Masak dengan api sederhana sehingga daging lembut dan kuahnya pekat dan naik minyak.
⊰✿ Masukkan air asam jawa, kerisik, garam dan gula secukup rasa.
⊰✿ Rasakan garam dan bila telah pekat taburkan daun limau perut dan daun kunyit yg dihiris dan boleh hidangkan.
No comments:
Post a Comment