Friday, June 26, 2020

--------¨•.¸¸❥ Cara2 Membuat Biskut Samperit Susu Tradisional ¨•.¸¸❥-----




alhamdulillah, bideo min yg 1, hah tepok la hikhik ... dah lama ada niat cuma xde keberanian jek masa tu ... min sekadar mcuba jek while still ada ms free & still WFH ..  insyaallah ada lagik yg menyusul lepas ni ...doa2kan ya ... aminnnn ...
 

  -------------------------------------------------------------------------
          ¨•.¸¸❥  Biskut Samperit Susu Tradisional ¨•.¸¸❥
-------------------------------------------------------------------------
source : wanista.com
edited by : missrose@redroses2.net

Bahan2Nya :-)
-----------------------
❥ Buttercup – 375g (1 ½ blok )
❥ Tepung gandum – 1 ½ cawan
❥ Tepung kastard – 1cawan
❥  Tepung jagung – 2 ½ cawan
❥ Kuning telur – 3 biji
❥ Esen vanilla – 1 sudu kecil
❥ Gula – 1 1/2 cawan
❥ Susu Tepung – 1/4 cawan






 Cara2 MembuatNya :-)
----------------------------------
¸✿ 1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius
¸✿ 2. Ayak tepung jagung, kastard, gandum, susu tepung supaya tidak berbiji.
¸✿ 3. Pukul mentega dan gula (tidak perlu sampai kembang )
¸✿ 4. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau rata menggunakan spatula atau senduk.
¸✿ 5. Masukkan campuran tepung ke dalam campuran di atas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut menggunakan tangan.
¸✿ 6. Masukkan ke dalam acuan semperit dan tekan sepnjang 4 cm di atas dulang pembakar ataupun mengikut kreativiti masing-masing.
¸✿ 7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu yang diberikan diatas selama 15 hingga 20 minit.
¸✿ 8. Sejukkan dan siap untuk dihidang dan simpan dalam bekas kedap udara.


No comments:

Post a Comment