Bahan2 Utama :
------------------------
- sayur sawi batang putih - leh sub ngan pepe sayur yg disukai
- sedikit lobak merah (carrot)
- 1 biji cili merah segar
- fish ball/fish cake/tauhu/tofu - digoreng or beli jek da goreng
- semangkuk santan kelapa - ikut korum famili
Bahan2 Kisar/Tumbuk :
--------------------------
- 3-5 ulas bawang merah
- 2-4 ulas bawang putih
- sedikit ikan bilis - boleh sub ngan udang kering
Step By Step :-
--------------------
- Mula2 sayur direndam ngan air garam, ketepikan. Tujuan supaya segala kotoran such as pasir or bugs ke akan mati or mendap ke bawah. Selepas 10-15 minis leh la ditoskan.Sy campuqkan sekali segala sayur ... nnt just throw jek in the pot ...
- Preparekan bahan2 seperti bahan2 tumbuk & kisar ditumbuk dlm lesung batu or mini chopped. Bbleh masukkan sekali cili padi, biar chunky sikit. Santan diperah, bebola ikan dicuci + tos + potong2kan.
- So, memula masukkan bahan2 kisar ke dlm pot dan curahkan santan. Ada org tumiskan bahan2 ni dulu tp sy x la ..sbb nnt mcm bminyak2 sy x suka... Just ikut korang la ...
- Masukkan sayur sawi + carrot + cili merah yang telah dipotong tadi ..Biarkan santan mendidih sebentar..
- Boleh masukkan air putih jika hendak kuah byk sikit tp xnak la cair sangat .....dah x besh nnt ....
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa such as ajinomoto, pasti sedap, cukup rasa .... mesti dish ckp rasa & sedap huhu ...
- Last sekali masukkan bebola ikan tadi, biarkan mendidih sebentar dan boleh la diserve panas2 ....
ok dah, jom sapedek ! ..heee ...
Santan Adalah
Santan tentu bukanlah sesuatu yang asing lagi bagi sebagian besar orang. Kita akan sangat mudah menjumpai santan dalam berbagai menu olahan makanan dan minuman.
Santan adalah emulsi dalam bahasa kimianya. Yakni sistem koloid yang terdiri dari zat cair yang terdispersi dengan zat cair lainnya, tapi tidak saling melarutkan. Seperti susu, santan berwarna putih, tapi santan diperoleh dari perasan daging kelapa yang diparut atau diblender.
Santan sebagai bahan makanan kini sangat mudah didapatkan. Tanpa harus repot memarut kelapa atau memblender kelapa, kita bisa menggunakan santan instan siap pakai yang dijumpai di toko-toko bahan makanan. Santan siap pakai ini ada yang berupa bubuk dan ada yang cair. Pemakaiannya mudah, dan hasilnya tidak kalah dengan santan segar.
Santan mengandung banyak kalori dan lemak. Dalam satu senduk makan santan, terkandung sedikitnya 120 kalori. Itulah mengapa tidak baik jika kita banyak-banyak makanan bersantan.
Selain kalori dan lemak, santan juga mengandung gula, kalsium, protein, kalium, dan zat besi. Kandungan protein dalam santan, baik untuk kesihatan rambut dan kuku.
•*¨*•.¸¸❥ Sayur Sawi Masak Lemak Putih Bersama Cili Padi •*¨*•.¸¸❥
Santan tentu bukanlah sesuatu yang asing lagi bagi sebagian besar orang. Kita akan sangat mudah menjumpai santan dalam berbagai menu olahan makanan dan minuman.
Santan adalah emulsi dalam bahasa kimianya. Yakni sistem koloid yang terdiri dari zat cair yang terdispersi dengan zat cair lainnya, tapi tidak saling melarutkan. Seperti susu, santan berwarna putih, tapi santan diperoleh dari perasan daging kelapa yang diparut atau diblender.
Santan sebagai bahan makanan kini sangat mudah didapatkan. Tanpa harus repot memarut kelapa atau memblender kelapa, kita bisa menggunakan santan instan siap pakai yang dijumpai di toko-toko bahan makanan. Santan siap pakai ini ada yang berupa bubuk dan ada yang cair. Pemakaiannya mudah, dan hasilnya tidak kalah dengan santan segar.
Fungsi
Mengapa santan memiliki aroma dan rasa yang khas? Hal itu karena santan memiliki kandungan nonylmethylketon. (hah 'terkehel' lidah mak nk nyebutnya). Tak heran bila masakan bersantan memiliki aroma dan rasa yang enak. Namun, pengambilan santan pun tak baik bila berlebih2an.Santan mengandung banyak kalori dan lemak. Dalam satu senduk makan santan, terkandung sedikitnya 120 kalori. Itulah mengapa tidak baik jika kita banyak-banyak makanan bersantan.
Selain kalori dan lemak, santan juga mengandung gula, kalsium, protein, kalium, dan zat besi. Kandungan protein dalam santan, baik untuk kesihatan rambut dan kuku.
Cara Mengolah
Biasanya, masalah yang selalu timbul bila masak masakan bersantan ialah kerana santan mudah pecah. So, ada beberapa trik/tipshelah/panduan untuk mengolah masakan bersantan agar santannya tidak mudah pecah gittew :- Kacau santan sellau semasa di atas api ...
- Masukkan sekeping daun pisang (small part) dalam santan atau masakan bersantan; - hmm x pernah try this method ..uols ce terai !
- Jika tak ingin masakan bersantan cepat basi, masukkan bahan santan ini di saat terakhir memasak; - ni mmg logik banget !
- Jika ingin menyimpan santan agar lebih lama, letakkan ke dalam bekas btutup dan simpan dalam freezer. Bila disimpan difridge, santan bisa bertahan selama 1 minggu, dan bila disimpan di freezer (tpt beku) dapat bertahan 3 bulan.
•*¨*•.¸¸❥ Sayur Sawi Masak Lemak Putih Bersama Cili Padi •*¨*•.¸¸❥
No comments:
Post a Comment