N3 kali ni sy x pasti la versi utara ke, tengah or selatan yg pasti pajeri or paceri 4 some goer says. I dun really like it sbb pajeri ni manis but sometimes tu layan jugak la heheh. Belasah je la .. Kekadang mcm terliur jugak tgk display kat kedai tu. Balik rumah n try it out ...So, enjoiii ....
Bahan2 Utama :-
-------------------
Bahan-bahan dikisar : (dijadikan pes)
------------------------------------------
Bahan2 Tumis ::
-------------------
Cara2 MembuatNya :-
-------------------------
Bahan2 Utama :-
-------------------
- 1/2 biji nanas manis - morris or josephine pun boleh - dipotong bulat atau separa bulat, jangan nipis sangat
- 2 sudu besar kerisik - buat sendiri lg yummy
- 1 cawan pati santan - dicampur dengan 2 cawan air
- 2 sudu besar gula perang - sy x put ye
- 2 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
- 2 biji cili hijau - dibelah memanjang tetapi jangan putus
Bahan-bahan dikisar : (dijadikan pes)
------------------------------------------
- 4 sudu besar rempah daging
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- Air secukupnya
Bahan2 Tumis ::
-------------------
- 3 biji bawang kecil - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 inci halia - dihiris
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 sudu besar udang kering - direndam sehingga sedikit kembang dibersihkan dan ditoskan.
- 1 tangkai daun kari
- Minyak secukupnya untuk menumis
Cara2 MembuatNya :-
-------------------------
- 1. Bersihkan/kupas nenas - buang the 'mata' dan empulur/teras tgh2 tu dan potong ikut suka uols. Cara2 potong seperti pic di bawah :-
- 1. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis hingga naik bau dan kekuningan.
- 2. Masukkan pes dan kacau rata. Tutup periuk dan masak sehingga rempah garing dan terbit minyak.
- 3. Kemudian masukkan santan dan kacau lagi. Sesuaikan rasa, masukkan garam, gula perang gula putih, dan serbuk perasa. Kacau dan biarkan kuah mendidih.
- 4. Setelah kuah mendidih masukkan nanas dan kerisik. Masak sehingga nanas layu dan kuah pajeri agak pekat. Kemudian masukkan cili hijau. Kacau dan tutup api. Boleh dihidangkan.
•*¨*•.¸¸❥ End of Pajeri/Paceri Nenas Ezy Pezy •*¨*•.¸¸❥
No comments:
Post a Comment