Char kway teow merupakan makanan yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia diperbuat daripada kuey teow (shāhé fěn dalam Cina Mandarin), leper dan kira-kira 1 cm lebar, digoreng di atas api panas dengan kicap dan sos, cili, udang, kerang, telur, tauge dan kucai Cina. Kadangkala hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat. Tidak ada ejaan yang tepat untuk Chha-KOE-tiau, dan banyak variasi boleh
didapati: contohnya, "char kueh teow", "char kueh tiao", dan lain-lain - yeah me 3 !!
* Bahan2 Untuk PASTE *
- 200 gm udang
- 250ml air
- 4 ulas bawang putih di ketuk
- 6 sb sos tiram
- 3 sk kicap pekat
- 3 sb kicap manis
- 1 sk petis
- 2 sb pati ikan bilis / pati udang
- 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
- 1 sk gula
* Bahan Untuk MEE *
- 300 gm kuey teow
- 1 sb cili boh
- kerang
- sedikit kucai & taugeh
- 2 biji telur
Cara2 Untuk Membuat PASTE :-
-
1. Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
- 2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
* Cara2 Menggoreng MEE *
- 1. Tumis bahan2 kisar sehingga garing, masukkan lada tumis lagi sehingga garing. Masukkan dlm 4sb paste (yang telah dibuat awai) td.
- Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
- 2. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata.
- Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak
Tips2 Membuat Char Kuey Teow yang yummyLicious :-
- ~Char kuey teow ni kalau nak sedap siapkan pastenya lebih awal. Tak pe lagi awal pun sebab pasni bleh disimpan lama dalam peti
- ~ Proses memasak kue teow ni dalam 3-4 minit saja… pastikan api kuat dan pergerakan pantas semasa memasak kuey teow ini!!!. Kalau guna api besar tp actionnya macam siput, gerenti hangus ler kuey teow korang tu...... huhuhu
- ~Kena masak satu2 baru sedap atau pinggan by pinggan. Maksudnya kat sini kalau 2 orang makan 2 kalilah masak…. Char kuey teow memang tak sedap kalau masak dalam jumlah yg banyak!! Ayoyo just imagine lau anak 10 orang ...hehehe
•*¨*•.¸¸❥ End of HomeMade Penang Char Kway Teow •*¨*•.¸¸❥
No comments:
Post a Comment