:: Bahan2Nya ::
- 500 gram ayam dipotong- ayam kampung la in this case, takkan ayam 'town' plaks heheh
- 1 senduk besar minyak masak
- :: Bahan2 DiTUMBUK halus ::
- 4 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- :: Bahan2 DiTUMIS ::
- 1 tangkai daun kari
- 4 biji buah pelaga
- 1 batang kayu manis
- 3 tangkai bunga cengkih
- 2 biji bunga lawang
- 1/2 biji bawang dihiris nipis
- :: Bahan2 Lain :
- 1 sudu besar kerisik- boleh diblend sekali ngan rempah kari
- 1 mangkuk santan pekat
- 1 mangkuk santan cair
- 3 sudu besar serbuk kari daging - bancuh supaya menjadi pes
- 2 biji ubi kentang - dikupas kulit dan dipotong 4
- 1 biji tomato dipotong 4
- 1 asam keping
:: Cara2 Membersihkan Ayam Kampung aka Menghilangkan Bau Hamis Ayam ::
Cara ini boleh juga di'apply' utk ayam 'moden' ya >_< ...pissss
- Cuci bersih daging ayam, kemudian usap dengan 1/2 sdt cuka (cairkankan cukanya). Lalu bilas kembali dengan air. Biasanya bau amis sudah hilang dengan cara ini.
- Taburi potongan ayam dengan tepung terigu/ubi. Pastikan semua bahagian tertutup rata, lalu diamkan sekitar 20 mins. Kemudian bilas sampai bersih dan keringkan dengan kitchen paper towel. - ini tips bonda saya juga >_<
- Cuci bersih ayam, kemudian taburi dengan garam dan air jus limau kasturi/lemon/limau sambal pun ok je. Ini merupakan cara yang paling popular dan ter'glamer'.
- Lap daging ayam dengan kitchen paper towel dan keringkan. Lakukan proses ini jika anda membersihkan ayam kampung kerana ayam kampung memiliki bau anyir / amis yang lebih kuat daripada ayam ternak/moden.
- Boleh layurkan ayam kampung di atas api untuk mengurangkan bau juga - ini juga cara bonda saya :-) ...
:: Cara2 Penyediaan ::
- Step 1 - Panaskan minyak, tumis bahan tumis daun kari, buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang sehingga naik bau.
- Step 2 - Masukkan bahan tumbuk spt bawang putih, bawang merah dan halia dan kacau seketika sehingga kekuningan.
- Step 3 - Masukkan pes kari dan kerisik kacau sehingga pecah minyak dan garing, tambahkan sedikit air jika terlalu kering di peringkat permulaan.
-
- Step 4 - Masukkan daun kari. Teruskan mengacau sehingga pecah minyak dan tidak hangit.
- Step 5 - Masukkan ayam dan kacau sehingga 2-3 minit
- Step 6 - Masukkan kentang, santan cair, asam keping dan kerisik
- Step 7 - Masak sehingga ubi kentang empuk dan ayam betul-betul masak.
- Step 8 - Masukkan santan pekat, keluarkan asam keping sekiranya rasa masam padah kuah sudah mencukupi.
- Masak sehingga mendidih, perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya,
- Langkah terkahir, masukan tomato or cili segar merah or hijau (jika suka la ye).
- Pastikan rempah kari dimasak sehingga betul-betul masak dan garing, jika tidak kari anda akan rasa seperti kari yang tidak dan tidak sedap.
- Ada tips berguna suruh goreng rempah kari nak bagi kering ...uols leh try la ye !
- My mum 'layur/panggang' dulu ayam ni atas api nk bg apa ntah ler heheheh ...bg sedap la kot heheheh
- Ayam kampung xde or kureng lemak but a bit liat ye uols, so masak kuah tu sedikit lama dari biasa la ye ...bg betul2 empuk ...
~* Selamat Mencuba dan Semoga Bermanfaat *~
No comments:
Post a Comment