>> Resepi I
Bahan-bahan ( 12 keping )
Bahan untuk kulit*
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji putih telor
- 3/4 cawan air
- 2 sudu makan cuka
- secubit garam
Bahan untuk inti**
(boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
- 1/2 biji kobis - diricih halus
- 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
- 1 biji sederhana bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu makan udang kering
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis
**Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak
dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam.
Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
Bahan untuk sambal***
*** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
: Cara2 Membuatnya :
Bahan untuk sambal***
- 15 tangkai cili kering
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu besar gula perang
- 2 sudu besar kicap manis
- minyak untuk menumis
- garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
*** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
: Cara2 Membuatnya :
- campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
- gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
- ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar)
- buat dari arah jam
- mulakan dari tepi dulu
- kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
- setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
- angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan .
- Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
- ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
- Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
- lipat macam biasa dan gulung
- sedia untuk dimakan.
>> Resepi II
Resepi Popia Basah Dari Cheq Norliah Kamaruddin.
Resepi utk kulit:
- - 1 kg tepung gandum
- - 41/2 cwn air
- - 1 biji putih telur
- - 7 sudu mkn myk msk
- - 5 sudu teh garam
- - 2 sudu mkn tepung ubi....
Resepi untuk sosnya:
- - 3 kg cili boh (guna separuh jer).
- - 1kg gula.
- - 10 biji bwg besar.(blender)
- - 2 gengam udg Ggeragau.(blender)
- - 3 labu bwg putih.(blender)
- - garam lia ikut suka hati lia x sukat pulak masa buat tu sama gak mak ajinomoto
- - masak sos ini dlm api kecik tp lama dlm 6 jam....(tahan lama )
Resepi untuk inti...
- - parutkan sengkuang ...carot ....
- - kacang goreng(tumbuk)
selamat mencuba x payah beli buat sendiri lagi terjamin....lau x rajin beli ajer kt lia hahaha
~* Semoga Bermanfaat & Selamat Mencuba Uols ..tp sy lum cuba lg ..heheh *~
No comments:
Post a Comment