Thursday, June 04, 2020

•*¨*•.¸¸❥ Puding Roti Marble Pelangi Kastard Comel Sebagai Pencuci Mulut di Open House or Jamuan •*¨*•.¸¸❥



resepi ni min refer dr daridapur.com  tarikh 11/03/2019 sumbangan puan zura zul (jazakallahu khairan puan) ... agar2 tali/classic ni kene rendam dulu supaya bila kita masak nnt ianya senang larut ya ...pelangi suppose ada 7 colors hehe tp min pelangi 3 colors jek la but yet still a rainbow hikhik, xdan coz  “it takes sunshine and rain to make a rainbow..".. cewah *wink* ...

bahan2nya :-)
---------------------
  • 20gm or 1 paket agar2 tali
  • 5 cawan or 1250ml air putih
  • 2-3 sudu besaq gula pasir - boleh lebihkan or kurangkan ya
  • 4 keping roti potong e.g gardenia - carik2kan kecil
  • 1 tin susu cair
  • 1 biji telur ayam
  • 2 sudu makan butter/mentega/minyak
  • 2 sudu makan tepung jagung/instant custard
  • 1 sudu vanilla essence
  • secubit garam
  • pewarna 2/3/4/5 ikut suka - pelangi ada 7 colors hikhik
  • 2-3 helai daun pandan




Method Penyediaanya :-)
-----------------------------

  • step 1 -  Rendamkan agar2 semalaman kalau guna agar2 classic mcm min but if guna serbuk direct masak je. Didihkan bersama 3 cwn air or setengah dari larutan 650ml) ke dalam periuk. 

  • step 2 - blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). NOTE : whatever liquid has been using in this recipe, plz stick to 1250ml (or ikut label kat packaging) .. kurang takut keras or over nnt pudding lembik plaks ... k bai
  • step 3 - masukkan gula pasir dlm 2-3 sudu, masukkan pula instant custard 2-3 sudu .. tujuannya tuk likatkan dan m'yummy'kan gik pudding ...


  • step 4 - masukkan daun pandan tuk aroma, dan akhir sekali masukkan butter/minyak or mentega ...  
  • step 5 - bahagi adunan kpd bbrp color, the more the merrier kekdahnya gittew .. sapuka bekas acuan ngan minyak/butter supaya seang nk diklrkan nnt .. slps itu bleh la dimasukkan secara berselang-seli ikut kpd pewarna menggunakan daya kretip memasing2 .. boleh jugak sengetkan acuan tuk kesan swirl ..
  • step 6 - Tuang ke dalam loyang secara berselang seli .. min guna acuan bunga comel tu, masukkan lapis 1 - pink, lapis 2 - peach & lapis 3 - natural color ..ulang lagi sehingga bekas penuh ... ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku ..


  • dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. Enak dmakan ketika sejuk! 
  • NOTE :)
    -----------------------
  •  guna whipping cream compare susu cair lagi sedap WC ya .. WC u'll get 'thicker' adunan ..
  •  Key membuatnya ialah the THICKNESS of emulsion itself, not so runny/flowy and not so thick, just so-so aje la, hikhik apa punya bahasa la kan ...
  •  lau mixture terllau cair boleh la pekatkan dengan tepung custard bg cepat beku sikit.










~* Selamat Mencuba Uols *~

No comments:

Post a Comment