Monday, May 11, 2020

*¨*•.¸¸❥ #towardsraya2020 - Masakan Rendang Ayam Warisan Bonda Tersayang *¨*•.¸¸❥



musim2 covid-19, #stayathome, #staysafe ni kan semua resepi dikembalikan nostalgia-nya due x tahu 'apa nak masak hari ini' .. plus #TowardsRaya2020 dekat2 nak raya ni kan, min praktis la buat rendang, kembalikan nostalgia semula, nnt skills berkarat plak ... juga sbg psediaan kot2 x dpt balik raya umah bondaku wp min xperlu rentas negeri..kot2 la sediakan payung b4 raining gittew ... so jom kita start ..


Bahan2Nya :-)
------------------
  • 1 ekor ayam - kampung or urban will do ... belasah jek
  • 1 kg santan pekat
  • 3 helai daun kunyit, sehelai disiat, 2 helai lagi dimayang halus
  • 1/4 cawan cili kisar
  • 2 keping asam gelugor/asam keping
  • garam secukup rasa

Bahan2 Kisar Halus :-)
-------------------------
  • 12 biji bawang merah kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 2 inci kunyit hidup
  • 8 batang serai, dihiris - 3 batang dikisar, 2 batang lagi masuk ms masak nnt
  • 3 - 5 biji cili padi
  • 2 - 4 camca besar kelapa goreng - boleh gunakan kerisik juga ye
  • 2 sudu serbuk rendang daging

Bahan2 Lain :-)
-----------------

  • 2-3 helai daun kunyit
  • 2-3 helai daun pandan
  • 2-3 helai limau
CARA MEMBUATNYA :-)

  • Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai, kunyit, halia, lengkuas, serbuk rendang, kelapa kering, cili kering, cili padi or cili segar. 
  • min goreng/kecutkan ayam urban sbb minx suka rasanya yg mcm 'raw; bila makan, kecutkan bersama pepohon pandan, kunyit, serai or daun limau heee ... 



  • tumis 4 sekawan - bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga tuk aromatic
 
  • masukkan bahan kisar halus ke dalam kuali bersama cili kisar dan santan pekat. Kacau rata dan masak dengan api sederhana hingga pekat dan naik minyak. 


  • masukkan santan dan biarkan mereneh(boiling), masukkan juga daun kunyit or daun limau or daun pandan tuk aromatic. Tunggu sehingga ayam empuk jik amasukkan ayam at this stage tp min dah 'masak' dahulu ayam so nnt min xyah tnggu lama sangat. 



 


 



  • masukkan ayam dan kacau sebentar.








Manfaat Daun Kunyit
--------------------------

Menjadikan Masakan Lebih Sedap

  • Daun kunyit berfungsi sebagai penyedap alami. Meski mungkin tidak seperti umami yang memiliki rasa gurih, namun daun kunyit akan memperkaya citarasa sedap masakan.

Menjadikan Aroma Masakan Lebih Harum

  • Seperti kunyit yang memiliki aroma khas, daun kunyit juga memiliki aorma segar yang mampu membuat masakan menggugah selera. Meski mungkin masakan tetap baik-baik saja meski tak menambahkan bahan ini, namun aromanya jadi kurang.

Masakan Tidak Amis

  • Karena seringkali ditambahkan ke dalam masakan-masakan dengan bahan dasar daging, sebenarnya duan kunyit juga berfungsi menghilangkan bau tak sedap yang dapat dikeluarkan daging, baik ayam, sapi maupun kambing. Jika diremas atau diiris tipis, aromanya yang sedap dan segar akan keluar.
  • Nah, itu dia fungsi daun kunyit dalam setiap resep masakan nusantara. Jadi jangan remehkan daun kunyit jika kebetulan menemukannya masuk dalam resep masakan tertentu.
Reporter: Febi Anindya Kirana
Sumber: Fimela.com



No comments:

Post a Comment