Tuesday, May 12, 2020

´•*¨*•.¸¸✿ Cara2 Membuat Ayam Goreng Berempah Yang Rangup - Versi Xde Kriuk Kriuk Hee ´•*¨*•.¸¸✿





ni min dah rujuk pelbagi variasi tp naluriku ini menyatakan ini adalah yg ter'strong' amon' em all .. cewah ... min rujuk resepi ni dari Majalah RASA keluaran May 2018, katanya ni resepi dr peniaga ayam goreng sendiri ..hmm yolah tp kena la test tuk tahu 'the truth is outta or not?' kan ?? setelah dipraktikkan di dapur min maka betullah ke'crispy'an dia tu .. cuma min skip technique buat kriuk kriuk tu lah .. tuk dptkan kriuk kriuk tu kene bykkan lagi tepung jagung & tepung beras tu mcm kita buat pisang goreng ya ... dan jgn lupa pecahkan telur ...

Kredit Resepi to : Murni Rahmat & keluaran SAJI May 2018
Adaptation : callmemissrose *wink*



Bahan2Nya :-)
----------------


1/2 ekor ayam – min guna dada ayam, potong mcm jejari & geomoteri *wink* ...byk la cekadaknya ya 

Bahan2 KisarNya :-)
----------------------

1 biji bawang besar  
3 ulas bawang putih  
2 inci halia  
2 inci lengkuas  
Cili kering / serbuk cili – kuantiti ikut citarasa masing-masing, skip pun boleh
3 batang serai  
1 sudu makan ketumbar  
1/2 sudu makan jintan manis  
3 biji buah keras – tak letak pun tak apa  
2 biji telur ayam - min skip 

Sedikit asam jawa pekat

 
Bahan2 PerapanNya :-)
----------------

1 sudu makan penuh serbuk kari daging
1 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
garam Sedikit daun kari  
secubit gula - min skip  
sedikit serbuk perasa

 
Method Preparation :-)
---------------------------

1. ayam dipotong ikut suka min guna daging ayam potong kecil2 senang nak mkn n nak bagi more crispy mipy ..satukan bahan kisar dan blend halus... sebaiknya jangan masukkan air sbb nnt ayam akan mengeluarkan 'air' amendentah hee ... cukup setakat mata pengisar berpusing.

 

2. bersihkan ayam dan gaul menggunakan bahan kisar dan bahan perap. Biarkan selama 30 minit. Lagi sedap biarkan satu malam. - the longer the better
3. panaskan minyak masak menggunakan api sederhana dan masukkan daun pandan, daun limau & daun kari, biarkan sebentar, selepas itu masukkan pula ayam. Tutup kuali dengan penutup periuk sewaktu menggoreng.
4. 2-3 minit sebelum ayam diangkat kena buka tutup periuk. ..kaedah ini untuk mendapatkan ayam goreng yang rangup tapi berjus didalam.
5. untuk dapatkan serat yang garing, bila dah siap goreng semua ayam, ambil serdak-serdak yang tinggal dan goreng dengan api sederhana.
  • 6. masa tengah goreng tu, kacau-kacau serdak supaya tidak bergumpal atau berketul... bila dah garing, angkat, tos dan tabur pada ayam goreng tadi 



  • Nota Kakiku : selepas goreng ayam, rehatkan lebih kurang 5-10 minit sebelum dipotong sebab kita taknak ada darah yang keluar lepas ayam dipotong.
  • min telah meng'igonere'kan teknik no 5 & no 6 ni ya ... so min punya xde kriuk kriuk tu .. just nice nak makan ari2 je lah k ... k.o? idonbelivit heee ... selamat mencuba & happy fryin babeh !

  • #stayhome #staysafe #menupkp #thankyoufronlines #allahbless



    No comments:

    Post a Comment