Tuesday, March 24, 2020

╰⊰✿´•*¨*•.¸¸❥¸ HomeMade Bepang/Bipang Kacang Tanah (Peanuts Cookies) ╰⊰✿´•*¨*•.¸¸❥¸


musim2 covid-19 miss rose mcm gajin plaks memasak2 ni .. tp yg sempoi2 jek la plus melaka ni catuan air, kat my sinki tu mmg xde air nak masak complicated ni susahnya lahai ... tgk dlm freezer nampak tepung florenta & kacang ..so terhappen la cookies ni ... n3 ni nak buat bipang or bepang kacang ngan cara yang paling sempoi ngan 3 bahan aje - florentine, bijan & kacang ..lau xnak letak bijan pun boleh ... sokay

.: Bahan2Nya :.
-------------------

  • ~* 200gm tepung florenta
  • ~* 200gm kacang tanah - digoreng tanpa minyak
  • ~* 20gm bijan hitam
  •  
  • ~* ~* * kacang tanah digoreng tanpa minyak dahulu ya ..  measurement ni ikut suka, sy agak2 aje...



.: Cara2 Membuatnya :.
----------------------------

  • ~* alaskan dulang ngan parchment per, oleskan  mnyak xnak bg melekat nanti, lepas tu gaul je semua bahan .. sonang jek ... lepas tu ratakan dengan goyang2kan dulang tu or amik sudu dan ratakan ..taburkan florenta once again bg cover up the spaces and then tabur bijan hitam at the end ...




  •  ~* Sediakan loyang 14x14" (oven aku kecik jadi buat 2 loyang 14x6"). Alaskan dengan kertas baking yang warna putih...atau sebarang loyang, sy xde specific ukuran ...pakai je loyang my mum yg available di dapur (gambar mcm ateh ..heheh).

  • ~* Panaskan oven 155°C 10 mins before - depeds pada oven memasing ya.
  • ~* Bakar selama 5-10 minit oven sy kecik, so sy buat api atas-bawah, suhu 150°C 10 minits ..uols tgk kesesuain oven ok ??

  • ~* Keluarkan bila dah masak. Potong dengan gunakan pemotong piza or pisau biasa semasa panas.(sejuk sikit je dia terus keras jadi kena buat cepat)
  • ~* Dah sejuk boleh simpan dalam balang.


Manfaat Kacang Tanah Bagi Kesehatan ::-
---------------------------------------------------


Manfaat kacang bagi kesehatan banyak didapatkan dalam berbagai cara. Memakan minimal 2 senduk makan (huh senduk nasi tu ke ??) kacang setiap minggu untuk menjaga berbagai penyakit berbahaya pergi dan menjaga kesehatan. Berikut ini beberapa manfaat kacang tanah untuk kesehatan ((stylecraze.com, 29 Amazing Benefits Of Peanuts For Skin, Hair And Health, diakses 26 November 2014)) :

~*
1. Baik bagi ibu hamil


Asam folat pada kacang-kacangan perlu dikonsumsi bagi wanita hamil, apalagi diawal-awal kehamilan. Kandungan tersebut, memberikan pencegahan terhadap bayi lahir dalam kondisi cacat. Bagi wanita hamil mengkonsumsi berbagai jenis kacang-kacangan, diperlukan juga untuk perkembangan bayi seperti kandungan pada manfaat kacang merah dan manfaat kacang hijau.

~* 2. Mengurangi rasa depresi
Pada manfaat kacang tanah juga terdapat kandungan asam amino esensial dengan kandungan tryptophan yang dapat merangsang sorotonin mengendalikan mood tetap baik. Efek tryptophan menjadi anti depressant dan jika dikombinasikan dengan manfaat coklat, akan menjadi kolaborasi yang dapat memberi perasaan yang tenang dan menyenangkan.

~* 3. Batu Empedu
Setiap satu ons kacang tanah atau dua sendok makan selai kacang setiap minggu dapat menurunkan resiko dari batu empedu atau penyakit kandung empedu hingga 25%.

~* 4. Kanser Usus Besar
Kacang bisa mengurangi resiko kanker usus terutama pada wanita. Makan setidaknya 2 sendok selai kacang dua kali seminggu dapat mengurangi risiko kanker usus besar pada wanita hingga 58% dan pada pria hingga 27%.

~* 5. Menjaga Berat Badan
Wanita yang makan kacang atau selai kacang setidaknya dua kali seminggu cenderung rentan terhadap obesitas daripada mereka yang tidak. Memakan selai kacang setiap pagi dengan irisan roti, akan memberikan kesempatan untuk lebih sedikit mengalami kenaikan berat badan.

~* 6. Mencegah Penyakit Jantung
Konsumsi kacang tanah secara teratur dan dalam jumlah yang dianjurkan, sangat membantu menjaga kesehatan jantung. Pada kacang tanah terdapat asam oleat yang baik bagi jantung, yang menurunkan resiko kardiovaskuler yang menjadikan terjadinya penyakit jantung koroner. Optimalkan dengan tidak menggoreng kacangnya, sajikan dengan direbus atau dikukus.

 

 

Manfaat Kacang Tanah Bagi Kecantikan ::
-------------------------------------------------

Selain memuaskan rasa lapar, memaka kacang juga membuat kulit halus, lembut dan tampak lebih muda. Beberapa manfaat dari kacang untuk kulit antara lain:
  1. Asid lemak yang ada dalam kacang dapat mengurangi pembengkakan dan kemerahan kulit. Kacang mengandung Vitamin E, zink dan magnesium, yang menjaga kulit bersinar dari dalam dan menekan bakteri yang menyebabkan jerawat. Kandungan protein dalam kacang juga membantu regenerasi/pembaikpulih sel.
  2. Kacang tanah mengandung sejumlah asid lemak yang diyakini penting untuk sel-sel saraf otak. Sel otak ini akan membantu mengawal stres dan perubahan hati, untuk mencegah berbagai gangguan kulit seperti kedut, garis halus dan kusam.
  3. Serat dalam kacang-kacangan sangat penting untuk mengeluarkan toksid. Toksin dalam tubuh menyebabkan kulit yang kusam dan minyak berlebih. Makan kacang secara teratur membantu membuang kelebihan toksin pada tubuh untuk membuat kulit yang sehat.
  4. Kacang mengandung berbagai nutrisi yang bermanfaat untuk menjaga kesehatan rambut. Kacang tanah berisi asam lemak omega 3 yang tinggi, untuk memperkuat folikel kesehatan kulit kepala dan meningkatkan pertumbuhan rambut.
  5. Kacang merupakan sumber arginin, yaitu asid amino yang sangat membantu untuk mengatasi kebotakan pada pria dan mendorong pertumbuhan rambut sehat. Zat ini juga menyehatkan dinding untuk meningkatkan aliran darah. Aliran darah yang lancar ke seluruh tubuh juga penting untuk mendapatkan rambut yang sehat dan kuat.
Meskipun kudapan kacang tanah ini memang dianjurkan, namun sebaiknya tidak dilakukan dengan berlebihan. Mengkonsumsi berbagai variasi makanan, jauh lebih baik untuk mendapatkan manfaat sayur sayuran dan manfaat buah buahan yang seimbang.

 

~* Salam Sayang Dari Saya N' Famili ....Berhati2 Di JalanRaya ya >_< *~

 

 

No comments:

Post a Comment