Thursday, January 31, 2019

•*¨*•.¸¸❥ Kuih Bakar Berempah Warisan BondaKu •*¨*•.¸¸❥

tetiba teringat plaks kat kuih 'bakau' bonda saya ... kuih tradisional yg susah hendak jumpa skrg ...yang banyaknya kuih bakar kemboja tu jek, ada tu yg beli mcm berair, lembab jek, bknnya garing, x selera nk mkn, it's like more to bingka.. supposely crunchy on the outside creamy on the inside gittew ... nnt la sy menuntut ilmu mbuatnya coz this is 'masterpiece' that should be preserve in future ni ..hehe .... legacy tu wei *wink*...

bonda sy punya mmg garing tepi2nya, dalamnya lembut & 'savoury' gitu, 'fragrantnya' mmg terkenang-kenang even lps makan, menusuk kalbu kalbi... x caya ce tgk pic2 tu betul2 hehe ..*cis kes perah santan* lagi .. it's like heaven jek yummynya ... aduhaiii kenot imejin ler ..

oh ya sy x dpt nk sertakan 'how's to steps by stepz'nya sbb sy xde di tpt kejadian heheh ...but in shaa Allah if ada kesempatan sy takkan teragak2 buat pictorial ya .. nak request sy xnak la sy x smpi hati susahkan bonda tsayang sy sob .. sob*

Sumber : Majalah RASA
Edited By : MissRose@Redroses2u.Net

Bahan2Nya :-)
-----------------
  • •*¨*•.¸¸❥ 1kg tepung gandum
  • •*¨*•.¸¸❥ 1kg gula pasir
  • •*¨*•.¸¸❥ 10 biji telur gred A
  • •*¨*•.¸¸❥ 1 liter santan
  • •*¨*•.¸¸❥ 500ml air daun pandan
  • •*¨*•.¸¸❥ 5 helai daun limau purut
  • •*¨*•.¸¸❥ 1 sudu makan serbuk kulit kayu manis
  • •*¨*•.¸¸❥ 1 sudu makan serbuk jintan manis
  • •*¨*•.¸¸❥ 3 batang serai wangi
  • •*¨*•.¸¸❥ 1 sudu makan garam
  • •*¨*•.¸¸❥ minyak kelapa secukupnya
  • •*¨*•.¸¸❥ bijan secukupnya
 
 
Cara2 MemasakNya :-)
---------------------------
 
  • •*¨*•.¸¸❥ 1. Kisar air daun pandan, telur, daun limau purut, serai wangi, serbuk kulit kayu manis, serbuk jintan manis dan gula. Ada juga rempah yang da siap di'pack' di kedai ... may be boleh guna tu juga kot tp aromalicious tu x brp pasti plaks sy ...
  • •*¨*•.¸¸❥ 2. Kemudian masukkan tepung dan kisar lagi sehingga halus dan sebati. My mum gunakan tangan jek nak tahu tepung tu tepung tu stage 'tick' or 'runny' sgt ... sy tgk mcm sedang2 jek .. not so 'tick' or 'runny' sgt ...cam batter 4 pancake or waffle gamaknya ...
  • •*¨*•.¸¸❥ 3. Dengan menggunakan api sederhana, panaskan acuan kuih bakar di atas dapur. Curahkan sedikit minyak kelapa dalam acuan kuih bakar dan panaskan, minyak ni mmg kene panaz & ganaz b4 curah tepung.. that's the tips on how to get the crispy edges tu, baru meletopz babe! ...Note : kira mcm letak tepung dia akan keluarkan bunyi desir/'sizzling' sounds ...sah la dah panas gitu, at this stage la kita curahkan tepung ...
  • •*¨*•.¸¸❥ 4. Tuangkan adunan kuih bakar sebanyak 3/4 daripada acuan. Bakar sehingga masak kira2 1 jam 15 mins. Boleh gunakan 'cake tester' or 'lidi' dan cucuk di tgh2 bhgn ...lidi 'clear' means dah 'complete' masaknya ...
  • •*¨*•.¸¸❥ 5. Agak2 dah nak masak tu leh taburkan bijan di atasnya. Note : nak masak yg lebih crispy boleh gunakan arang or sabut tp tulah kan ... tang ni yg leceh ...my mum pun masak guna oven jek ...
  • •*¨*•.¸¸❥ 6. Angkat dan sedia dihidangkan. Yum ....





•*¨*•.¸¸❥ End of Pelbagai Kuih-Muih -> Kuih Bakar Berempah BondaKu •*¨*•.¸¸❥



No comments:

Post a Comment