Pergh berabad lamanya x buat N3, tp bila pk balik kene ada 1 mcm recipes book nak refer senang, kugagahi jua ... Bestnya biskut/bars ni x perlu dibakar .. veli veli simple dimple kata orang ... >_< ...
Bahan2 SempoiNya :-
-------------------------
- ╰⊰✿ 250gm - Digestive biscuits/Graham cracker or Biskut Marie pun boleh ... – kisar halus
- ╰⊰✿ 70g Butter atau 1/4 ketul - cairkan
- ╰⊰✿ 2 senduk kecil peanut butter atau 3/4 cawan - creamy or crunchy will do
- ╰⊰✿ 200g Dark Chocolate
- ╰⊰✿ Sedikit White Chocolate - utk hiasan - jika suka la or else colourful rice pun boleh
Anggaran Kos :-
----------------------
Serving Size : 8 Inch square pan
- ╰⊰✿250gm Disgestive Biscuits/Biskut Marie/Oreo Cookies - MYR2.60 - MYR4.60
- ╰⊰✿395gm Peanut Butter - MYR5.95
- ╰⊰✿250gm Dark Chocolate - MYR3.70
Cara2 PenyediaanNya :
----------------------------
- ╰⊰✿ STEP 1 - Patah2kan biskut dan masukkan ke dalam 'Food Processor' or blender kering pun boleh. Meanwhile boleh panaskan peanut butter ngan sedikit butter or just Peanut Butter je.
- ╰⊰✿ Sementara itu double boiled the peanut butter sehingga melting.
- ╰⊰✿ STEP 2 - Masukkan peanut butter yang cair tu ke dalam biskut yang telah dikisar tadi. Gaul raya dan transfer ke baking pan.
- ╰⊰✿ STEP 3 - NOTE : Alaskan baking pan ngan parchment paper terlebih dahulu ya supaya senang nak keluarkan biskut nanti. Tekan2kan adunan dengan sudu or cawan penyukat sehingga licin seperti pic bawah :-
- ╰⊰✿ STEP 4 - Cairkan Dark chocolate gunakan 'Double Boiler Method'..masukkan sedikit peanut butter. Boleh masukkan 'instant custard powder' + 'susu cair(or whipping cream)' nak bagi yummylicious lagi.
- ╰⊰✿ STEP 5 - Tuangkan dark chocolate ke atas lapisan biskut tadi dan ratakan chocolate batter tersebut. Terpulang kat uols nak thin or thick layer ya. Saya buat just thin je sbb xnak manis sangat. 'Health Cautious' you ...hahah ...ikut ur palette la...
- ╰⊰✿ STEP 6 - Cairkan sedikit peanut butter or uols boleh buat white chocolate jika suka.
- ╰⊰✿ STEP 7 - Make a few dollop on the dark chocolate layer tu tadi. Lepas tu amik lidi or fork or knife and make a swirl. Ikut 'kretip' memasing ...
- ╰⊰✿ So the outcome/result mcm pic di bawah ya, xnak buat swirl ni pun sokay gek ..sweeettt ...Refrigerate (mcm salah eja ni hehehe) selama 2-4 hours .. lepas tu boleh la dipotong ...
- ╰⊰✿ STEP 8 - Sejukkan ke dalam freezer selama 2 jam at least. Selepas itu boleh la dipotong2 ikut kesukaan uols. Selamat mencuba ye ! ...insyaAllah senang ..
No comments:
Post a Comment