Bezanya ngan Ayam Goreng Berempah ialah rempahnya la kot, yang ni Ayam Rempah Serai Halia versi sempoi ... Ayam Goreng Berempah menggunakan jintan manis, lengkuas, halia dsbgnya ..yg ni very much simple jek bahan2nya ....
Bahan2Nya :-
-------------------
╰⊰✿ 4 ketul ayam
╰⊰✿ Seketul halia
╰⊰✿ 2 batang serai
╰⊰✿ Serbuk kunyit
╰⊰✿ Garam
╰⊰✿ Serbuk kari.
╰⊰✿ Daun kari
Cara2 MembuatNya :-
-----------------------------------
╰⊰✿ 1. Blend halia guna blender Tupperware jadi dia tak hancur sangat
╰⊰✿ 2. Blend serai
╰⊰✿ 3. Perap dengan ayam. Gaul kunyit, garam, perap.
╰⊰✿ 4. Bubuh daun kari
Tips Tuk Masakan Ini :
-------------------------------
╰⊰✿ Goreng ayam dengan bahan perapan sikit je. Dah Nak masak Baru bubuh lagi bahan perapan supaya serdak tak garing/ hangit
╰⊰✿ Daun kari pun sikit bubuh bersama perapan sikit bubuh sebelum Angkat ayam╰⊰✿ resepi ini telah diambil dari fb ?Farahana Hussain? #mahn
.:: TIP-TIP MUDAH UNTUK GORENG AYAM :..
--------------------------------------------------------------
Bahan2Nya :-
-------------------
╰⊰✿ 4 ketul ayam
╰⊰✿ Seketul halia
╰⊰✿ 2 batang serai
╰⊰✿ Serbuk kunyit
╰⊰✿ Garam
╰⊰✿ Serbuk kari.
╰⊰✿ Daun kari
Cara2 MembuatNya :-
-----------------------------------
╰⊰✿ 1. Blend halia guna blender Tupperware jadi dia tak hancur sangat
╰⊰✿ 2. Blend serai
╰⊰✿ 3. Perap dengan ayam. Gaul kunyit, garam, perap.
╰⊰✿ 4. Bubuh daun kari
Tips Tuk Masakan Ini :
-------------------------------
╰⊰✿ Goreng ayam dengan bahan perapan sikit je. Dah Nak masak Baru bubuh lagi bahan perapan supaya serdak tak garing/ hangit
╰⊰✿ Daun kari pun sikit bubuh bersama perapan sikit bubuh sebelum Angkat ayam╰⊰✿ resepi ini telah diambil dari fb ?Farahana Hussain? #mahn
.:: TIP-TIP MUDAH UNTUK GORENG AYAM :..
--------------------------------------------------------------
- ╰⊰✿ 1. Size potongan ayam perlu sama. Sekira ingin goreng kepak, masukan cuma kepak-kepak saja. Kalau nak goreng peha cuma masukkan peha.
- ╰⊰✿ 2. Goreng ayam dengan pot yang dalam (tinggi) untuk goreng yang banyak. Ini akan jimatkan minyak kerana minyak tidak terdedah dengan oksigen. Isi minyak cuma 1/3 bahagian saja.
- ╰⊰✿ 3. Perlu dapatkan sebuah jangkasuhu (thermometer) untuk menentukkan suhu gorengan sentiasa stabil. Kalu minyak anda terlalu panas masukkan minyak baru sedikit untuk suhu minyak turun.
- ╰⊰✿ 4. Selepas goreng tentukan sekurang-kurang 10 minit berada di tapisan minyak atau diatas kitchen towel.
- ╰⊰✿ 5. Sekiranya hasil ayam goreng lama berada diluar sebelum hidangan masukkan dalam oven yang telah panaskan 200 F.
- ╰⊰✿ 6. Apabila gorengan pertama dikeluarkan jangan terus masukkan gorengan kedua..tunggu untuk minyak menjadi panas.
- ╰⊰✿ 7. Awas dengan minyak panas..minyak panas bahan mudah terbakar.
~* End of File *~
No comments:
Post a Comment