Saturday, August 05, 2017

•*¨*•.¸¸❥ Pudding Roti Gardenia Bakar Bersama ButterScotch Sauce •*¨*•.¸¸❥


Kali ni nak meroti sbb byk sgt roti extra kat umah ...sayangnya nk buang ... tapi kali ni ada twist sikit buat pudding roti ngan butterscoth sauce ... Ekcli byk pilihan nk buat ngan roti ni .. leh buat  roti poket, tepi2nya is either buat butterfingers or puding roti bakar berkismis , roti lasagna dll la kan ! ...Teringin plaks nak makan butterscoth sauce, so sy decide nak buat Puding Roti jek la ..sempoi dan ezy pezy ...Saya gunakan roti gardenia cm kat bawah ...tp leh aje nk buat using apa2 roti :-D  .. ..
 




Bahan2 Untuk Puding Roti :-)
-------------------------------------------------

  • ~@ 8 keping roti - sy guna gardenia biasa je tu ...(pic mcm atas ya)
  • ~@ 2 cawan susu segar
  • ~@ 4 sudu besar gula halus -  ikut keperluan ya, x suka manis x perlu letak ...
  • ~@ 2 biji telur - x letak pun xpe
  • ~@ 1 sdt esen vanilla
  • ~@ 2 sdb mentega - cairkan
  • ~@ sedikit kismis
  • ~@ 1 sdt instant custard powder - boleh beli kat bakery supplier, sy add
  • ~@ 1sdt cinnamon powder - optional, sy add jugak atas alasan memandai2 jek hahaha


Cara2 Membuat Pudding Roti :-)
-------------------------------------

  • ~@ STEP 1 - Sapukan/oleskan baking pan ngan butter all over ya., reason dia supaya roti yang dibakar nnt x melekat gittew ...



  • ~@ STEP 2 Lepas tu boleh racik2, tarik2, potong2, pecah2kan, gunting2kan jroti ikut duka ati mak bapak ya .. tapi biar la organize tu cantik kita jugak nk tgk n mkn nnt hehehe ... pic step2 mcm kat bawah ya :-



  • ~@ STEP 3 Selepas itu boleh la ditaburkan bkismis/raisin or buah2an kering mm apricot, cranberries dll  ... pic step2 mcm kat bawah ya :-
  • ~@ STEP 4 Kita buat liquid mixturenya pula ya ... Susu + Custard Powder + Cinnamon powder bagi campuq seme .. seandainya x ckp 'flawless' bleh gunakan penapis tuk curah atas roti nnt ya ... Pic mcm kat bawah ya :-
  •  ~@ STEP 5 Rendamkan seketika dldm 15-30 minits tuk roti 'mengembang' dlm  liquid mixture tadi ..Boleh tekankan2 ngan sudu supaya permukaan roti rata ...tp kalau x buat pun sokay je .. Boleh pecahkan 1-2 biji telur dan masukkan dlm liquid tu ..
  •  ~@ STEP 6 Bakar pada suhu 155-160C slama 30-40 mints ..Selepas itu boleh sejukkan dan simpan dalam freezer ... Jom buat butterscotch sauce plaks ...


  • ~@ Pic setelah dikeluarkan dari oven ...Sejukkan dalam freeer lagi besh ! Sedap wei ! ......


ButterScotch Sauce :-
-----------------------------------

Butterscotch is a type of confectionery whose primary ingredients are brown sugar and butter, although other ingredients are part of some recipes, such as corn syrup, cream, vanilla, and salt. Wikipedia


Bahan2 Tuk ButterScotch :-)
-------------------------------

  • ~@ 150gm butter
  • ~@ 11/2 cawan gula perang
  • ~@ 1cawan whipping cream / heavy cream / thick cream
  • ~@ 1/2 sudu kecil garam - optional
  • ~@ 2 sudu besar gula halus -  ikut keperluan ya
  • ~@ 1 sudu teh esen vanilla
  • ~@ Daun pandan - jika suka



Cara2 Membuat Sos ButterScotch :-)
------------------------------------------









  • ~@ STEP2NYA :- - Ambil butter dan masukkan ke dalam periuk kecil, - Panaskan atas dapur dengan api yang sederhana hingga butter mencair - Kemudian masukkan gula perang
    Masak hingga gula melarut - Selepas itu masukkan garam dan whipping cream / heavy cream / thick cream - Kacau hingga ia licin dan berkilat - Matikan api dan biarkan butterscotch sejuk sepenuhnya ... 
  • ~@ NOTE : saya letakkan susu full cream (boleh gantikan dgn susu ideal/any susu cair), 2 sudu instant custard powder  and at the end baru letakkan whipping cream ...










  • ~@ Macam ni la butterscotch sauce after being cooked for a while ...akan a bit thicken dr b4 ... Boleh la dihidangkan puding roti tadi dgn butterscotch sauce ni ...



  • ~@ Till then ...bubai ... See ya !



✿•*¨*•.¸¸❥ end of Pudding Roti Gardenia Bakar Bersama ButterScotch Sauce ✿•*¨*•.¸¸❥


No comments:

Post a Comment