Miss Rose 'kopipes' dari blog orang or gugel jek la lately recipes sbb my ipad dah broken hahaha ...nak amik from my tab/hp mmg tak la sbb nnt all pics x gojez mogez nnt, not a RETINA display gittew .. tp in shaa Allah try dptkan yg baru ya ... hah another DEBT to setel in hihi TAPI siapa la kita kalau x bhutang ya?? ...x hutang x besh !! x dpt apa yg dihajati hahaha .. mcm my mum selalu ckp belum ckp dah berlebih, ni kalau bonda tau dia berletiaq, nipis telinga daku ini .... panas ! panas ! .. kot lain la DSV ke or Datul Aliff Syukri ya ?? ... Xpe miss rose terima seadanya sbb itu lah yg rezeki Allah SWT dah takdirkan tuk miss rose, redho jek la ... n usaha lagi kuat in future ... in shaa Allah :)) ...tp lau ada SPONSOR mmg best ni TAPIII apa2 pun "ingat ranting yang akan melenting, dahan yang akan mecocok, duri yang akan mengait "
Maksud : hendaklah selalu beringat segala bahaya dan rintangan ketika melakukan sesuatu pekerjaan .. cia .. cia .. cia ....
Maksud : hendaklah selalu beringat segala bahaya dan rintangan ketika melakukan sesuatu pekerjaan .. cia .. cia .. cia ....
Sebenarnya bila kita masak sendiri and put in the blog the 'satisfaction/amusement/reimbursement/reward' tu mmg mmg WIN la ! ... feels just like u live in your OWN class gitu and pepel around u getting jealousy *applause sket**...
:: Bahan Untuk Kulit ::
----------------------------------
----------------------------------
- 1 cawan tepung naik sendiri ~ tepung gandum pun boleh
- 1 biji telur
- 1/4 cawan gula pasir
- 1/2 st soda bikarbonate
- 1/2 st baking powder ~ jika guna tepung gandum
- 3/4 cawan susu cair ~ air biasa pun boleh
- sedikit pewarna kuning
- sedikit margerin untuk mengoles ~ jika guna kuali biasa
:: Cara2 MembuatNya ::
------------------------------------------
------------------------------------------
- 1. Satukan semua bahan kecuali margerin. Kacau rata.
- 2. Blender halus kemudian tapis.
- 3. Diamkan sebentar.
- 4. Panaskan kuali non stick . Ambil sedikit adunan, buat seperti kuih dadar, bila permukaan atas adunan dah kering, angkat.
- 5. Letak inti kastard diatas permukaan kulit, lipat dan siap dimakan.
:: Bahan2 Untuk IntiNya ::
---------------------------------------
---------------------------------------
- Kacang Tanah - digoreng dan ditumbuk/mesin halus
- Jagung Krim
- Gula Pasir
- Chocolate Rice
:: Bahan2 Untuk Inti Kastard ::
-------------------------------------------
-------------------------------------------
- 1 sb tepung kastard
- 1 sb tepung gandum
- 4 sb gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 2 bj telur
- sedikit pewarna kuning
- 1 sb margerin
:: Cara2 MembuatNya ::
------------------------------------------
------------------------------------------
- 1. Satukan semua bahan kecuali margerin, tapis.
- 2. Kacau atas api sederhana hingga likat kemudian baru masukkan margerin. Kacau sebentar kemudian tutup api.
- 3. Sejukkan sebentar. Kalau nak lagi sedap, sejukkan dlm peti ais. Step2 mcm kat bawah, sy tunjukkan steps 4 pic apam balik besar tu but teknikali sama jek stepsnya ya ...
[ambil secawan/sesenduk batter dan put in the moulding]
[dah garing sikit boleh letakkan gula pasir, jagung, kacang tumbuk ..
tunggu batter sehingga masak]
tunggu batter sehingga masak]
[dah garing guna spatula or knife run on the edges, lipatkan 2 ....
lipat 4 tuk yg apam balik besaq tu ]
lipat 4 tuk yg apam balik besaq tu ]
- 4. Manakala, acuan apam balik mini ni seperti di bawah di mana kita boleh dptkan the 'crispy mispy' edges ...baru best ...garing banget ... made from pure steel, kuprum ... if not then else buat jek la in guna apa2 acuan yg berbentuk bulat ... Price masa tu sy tgk dlm RM58/1 pc (thn 2017) kat sini ...tpt lain sy x pasti la ye ... kat mudah ada jual per set kalau nk set 6 pcs ...
No comments:
Post a Comment