Wednesday, June 15, 2016

•*¨*•.¸¸❥ Chicken Kam Heong (Ayam Kam Heong) YummyLicious •*¨*•.¸¸❥


Chicken Kam Heong ni adalah Chinese Muslim Cuisine yg biasa terdapat di Restoren2 Chinese Muslim. . Kam Heong bermaksud 'Golden Fragrance' atau 'Berbau Wangi'....Penambahan Rempah Kari dan Daun Kari tu sangat memberi kelainan daripada masakan yang lain. Selain ayam, boleh juga digantikan dgn Lala, Ketam dan Udang. Ada orang suka kuah so boleh la ditambah air + chicken broth sedikit nk bg kuah. Ok jom layannn ...


Sumber : FB Anna Camfrog



  • pic 1
  • -------
  • Gaulkan ayam dgn serbuk kunyit, garam dan lada hitam...perap smentara sedia bahan lain....boleh juga masukkan perencah sup, jintan manis, jintan putih dsbgnya.





  • pic 2
  • ----------
  • Goreng ayam hingga masak spenuhnyer...Angkat dan ketepikan.
  • pic 3
  • ---------
  • Bahan2Nya
    ------------------
  • 2 ulas bwang besar (sbiji didadu n sbiji lg potong kasar)
  • 4 ulas bwang putih (ketuk)
  • 6 cili merah (belah 2) -/+ ikut thap kpedasan anda
  • 7 cili kmpung (belah 2) -/+ ikut thap kpedasan anda
  • 20 helai daun kari
  • 2 sudu mkn sos cili
  • 2 sudu mkn sos tomato
  • 2 sudu mkn sos tiram
  • 2 sudu mkn kicap lmak mnis
  • 3 or 4 sudu mkn kari
  • Minyak utk mnumis
  • Garam jika perlu saja


  • pic 4
  • ---------
  • Serbuk kari dbancuh dgn sdikit air...jgn cair sngt

  • pic 5
  • ------
  • Panaskan minyak...tumis bwang besar n bwang putih shingga wangi (sy pkai minyak bekas goreng ayam tadi)


  • pic 6
  • -------
  • Masukkn kari dan daun kari, kacau rata.



  • pic 7
  • --------
  • Masukkn sos n kicap ..Saya gunakan kicap lemak manis, sos cili thai, sos tomato dan sos perap tiram. Gaul sebati sehingga pekat.
  • pic 8
  • --------
  • Balik2 kn...tunggu sampai mcmni dh ok...
  • pic 9
  • -----------
  • Masukkn ayam goreng n cili...
  • pic10
  • ---------
  • Gaul rata...tunggu bbrapa minit...mcm agak dh sbati dgn ayam...ttup api...sedia utk dhidangkn








No comments:

Post a Comment