Tuesday, September 01, 2015

•*¨*•.¸¸❥ Step By Step to DIY HomeMade White Bread •*¨*•.¸¸❥

Step-By-Step: Baking White Bread

Step 1

 

  • Ayakkan 450g/1lb of tepung ke dalam mangkuk besar dan masukkan 25g/1oz mentega/butter dan ramas2 dengan hujung jari uols. Selepas itu masukkan sedikit garam, 1tsp gula dan 2 tsp yis segera seperti brand 'mauripan' dan gaulkan semua. .

Step 2

  • Buatkan 'perigi' di tengah2 tepung dan masukkan/curahkan 300ml/1/2 air suam , kacau semua menggunakan senduk kayu. Kemudian menggunakan tangan gaulkan semuanya bersama. Boleh tamabahkan tepung extra mengikut keperluan ya ....

Step 3

  • Sekarang ambil doh dan transfer ke meja atau permukaan yang rata dan start menguli selama 10 mins, letakkan belakang tangan dan tolak tepung ke depan. InsyaAllah uols dapat the 'rhythm'nya nanti ...At this point sepatutnya doh akan menjadi 'smooth and silky'

Step 4

  • Letakkan doh roti di tempat yang bersih dan disapukan minyak sedikit ke dalam mangkuk tersebut. Tutup dengan cling wrap (ala plastik balut tu) atau pun kitchen towel for at least 1 jam. Sepatutnya doh akan menjadi 2 kali ganda sizenya. .

Step 5

  • Selepas 1 jam, tumbuk2kan doh tersebut, ini adalah supaya the yis tu apa 'spread' evenly dalam doh tersebut. Bentukkan doh kepada beberapa bahagian atau boleh la dimasukkan ke dalam baking pan yang uols suka, tutupkan dengan cling wrap dan rehatkan selama 30 mins lagi. .
  • Boleh la dibakar selepas itu pada suhu  gas mark 8/230C (220C in a fan oven) di rak tengah dan bakar selama 30-35 mins. Alihkan ke wire rack dan biarkan sejuk. .

BREAD TIPS

  • Boleh gunakan 'Food Processor' jika kerja menguli itu sedikit 'payah/leceh/tangan x kuat' heheh ya ...masukkan semua bahan dan putarkan 5-10 mins.
  • Untuk menguji sama ada roti dah masak or not, ianya sepatut mcm 'berlubang', bila ditekan. Kalau suka bhgn bawahnya crispy aka garing, masukkan oven dlm 5 mins lagi. It should be garing then.
    Ok till then ...bubai ...lap uols >_<


    •*¨*•.¸¸❥ End of Step By Step to DIY HomeMade White Bread •*¨*•.¸¸❥




No comments:

Post a Comment