Bahan2 DOH MINYAKNya :)
- 1/4 cwn myk dipanaskan
- 2 ½ cwn tepung
- secubit garam
- air secukupnya
- Cara2Nya : sebatikan,berhenti masuk air bila doh x lekat di tgn
Bahan2 DOH MARJERINNya :)
- 1 ½ cwn tepung
- 2 sdm shortening
- 1/2 cwn margerin/atau lebih
- Cara2Nya : Sebatikan hingga jd doh
- Pic 5 (bawah) --- Doh yg dah siap dibentuk - doh marjerin dan doh minyak seperti pic di bwh :-
- bulatkan doh myk dan doh margerin sama byk
- x kisah le bpe biji korang nk..5 6 7 ke 8 bj..janji sama byk
- leperkan sedikit doh myk, masukkan doh margerin didlmnya
- tutup doh, rehatkan 5 minits..step by step ditunjukkan seperti di bawah :-
- selepas tu sapu air, sedikit shja..calit2 lebih kurang, jgn byk ye nanti doh lembik pulak
- nak bg kelopak dia melekat bila, dah grg nanti
- gulungkan berbentuk silinder
- letakkan memanjang seperi pic dan canaikan memanjang spt pic
- kemudian gulung lagi, buat seperti td
- buat sehingga habis doh
- dipotong anggaran 1/2 ke 1 inci
- Pic 8 (bawah) -- berbentuk seperti ini :-
- Ringkasan Step By Step -- seperti pic di bawah :)
- Setelah itu boleh la dibubuh inti ditengah2nya - Cara membuat inti saya x tunjukkan ya ...sbb ada org suka inti sardin, kentang, daging dsbgnya >_<
- Cara meletakkan inti dan kelim ditunjukkan seperti di bawah :
- Kelimkan guna tangan if not beli je tempat kuih karipap tu, lagi senang ...Saya (eh bkn saya , kat utube) tunjukkan cara membuat Karipap Pusing ini seperti di bawah .....Uols boleh drag to minit 11.33 utk pintalan (edges) karipap tu
- pic14 - siap kelim, ready to fry,
- pic15 - gorengan ngan api sederhana panas
- Boleh juga dibuat bentuk bulat - credit to Azlita Masam Manis
•*¨*•.¸¸❥¸ End of HomeMade DIY Karipap Pusing aka Spiral Curry Puffs •*¨*•.¸¸❥¸
No comments:
Post a Comment