:: Bahan2Nya :::
- Jagung beberapa tongkol (hehehe dah lama x guna penjodoh bilangan ni)
- 1 ketul gula melaka
- Gula ikut citarasa
- Santan Kara 1 kotak or santan dari 1 biji kelapa
- Daun pandan 2 helai
- Sagu ikut citarasa (jika suka)
:: Cara MemasakNya ::
- 1. JaGung yg telah dibuang kulit dan dihiris.
- 2. Rebus dahulu selama 5-10 minit - utk melembutkan jagung
- 3. Sementara itu boleh la dicairkan Gula Melaka yang telah dihiris dan dipotong dadu. NOTE : boleh juga gunakan gula perang aka gula tebu tp rasanya idak ler sesedap gula Melaka ...Go Melaka ! >_<. Kemudian, masukkan ke dalam campuran jagung rebus tadi.
- 4. Kemudian baru masukan santan pekat - 1 kotak santan kara or santan kelapa ori.
- 5. Masukkan gula pasir - ikut citarasa sendiri
- 6. Masukkan juga 2 helai daun pandan- bagi beraroma pandan
- 7. Cuci sagu dengan sedikit air dan masukkan ke dalam bubur.
- 7. Masukkan secubit garam
- 8. Bolehla dihidangkan ...hmm yummylicious and aromalicious !
No comments:
Post a Comment