N3 ni first time la buat lauk-pauk ni coz i'm always taught apa la yg nak diajar sangat pasai masak lauk ..campak2 je kot ! tapi bila fikir may be my kids or niece nak refer ke ...aiseyman kene jugak buat ...mana tau kan yang simple tulah yang paling susah nak buat ! ...
Bahan2nya :
- 4 keping dada ayam di potong kecil- boleh substitute daging/udang/sotong or anything u wish ...
- 4 urat kacang panjang di potong panjang
- 1/2 batang carrot potong panjang/ ikut suka- potong bentuk bunga la cun sket
- 1/2 biji bawang besar yg kaler kuning di potong berdiri, bukan melintang- panggil bawang kuning or brown onion
- 3 ulas bawang putih di ketuk
- Lada merah & Hijau di mayang
- 1/2 biji telur kuning- optional, x put pun xpe ...
- 1 sudu makan tepung gandum optional, x put pun xpe ...
- minyak untuk menggoreng
- 2 sudu makan Sos tiram or sos nampla (sos ikan)
- 1/2 sudu kecil garam, perasa
- Sedikit Cauliflower/kobis bunga cina or kobis purple (i like !)
- Sedikit Broccoli
Method PenyediaanNya :
- Isi ayam, garam, kunyit, telur & tepung di gaul rata.
2. Goreng dlm minyak yang banyak agar garing ~ jgn terlalu garing, nanti keras
Note : lauk ni sedapnya di'couple'kan dengan sambal belacan baru terangkat ...tambah sup panas ke ...mak aiii ...yum ! ..yum ! DapNya !!
- Sup panas mcm sup ekor, tulang, ayam or daging ... slurp ! slurp !
sambal belacan terangkat
SAMBAL BELACAN CUKA AIR ASAM
Source : http://www.azlitamasammanis.com/2014/10/sambal-belacan-paling-sedap.htmlResepi oleh : Kak Raja
Rujukan : Hairul
Bahan2nya :
- 10 biji cili padi
- 2 biji cili merah ~ yg ni ita tambah sebab cili padi ita semua warna hijau, takut warnanya tak menarik pula.
- 1 sudu besar perahan air asam jawa
- 2 cm belacan bakar
- 1 sudu kecil cuka ~ supaya sambal belacan tahan lama
- garam
- gula
Method PenyediaanNya :
- Satukan semua bahan dan tumbuk lumat
- Boleh guna lesung batu atau boleh guna blender kering
- Enak di makan bersama asam pedas, lauk kari, sayur air atau masak lemak
3-Layered Tea@Teh 3 Layer @ Teh Cinta
Kat rumah pun boleh minum cam ni...ala2 minum kat cafe ...Lepas ni boleh try sirap ngan kopi pulak...hihihi - boleh juga buat mengikut kreativi anda mcm cendol/sirap/orange/strawberry/anggur dsbgnya ..
Teh 3 Layer
By Shikin
Bahan2nya :
- 300 ml Pati gula melaka/nissan (cara nak menghasilkannya,rebuslah 5 kerek gula melaka ke dalam 300ml air tapis. Kemudian sejukkan)
- 1 tin Susu cair
- Pati teh/Pati Sirap Ros/Pati Kopi (Bancuh dengan air panas kemudian sejukkan_.
- Ais
Method PenyediaanNya :
- Tuangkan gula melaka terlebih dahulu. Kemudian isi ais memenuhi gelas
- Tuangkan susu cair dengan perlahan ke atas ais
- Kemudian diikuti sirap/teh/kopi. Beginilah hasilnya.
~* Selamat Mencuba Uols *~
No comments:
Post a Comment